Najhoršia samospráva vykázala novinárov

Komisia prizvaných odborníkov posudzuje dianie v regiónoch pravidelne každý štvrťrok. Opačný koniec aktuálneho rebríčka, teda titul najpozitívnejšieho opatrenia tretieho kvartálu, získalo bratislavské Staré Mesto a jeho Pravidlá nakladania s nehnuteľným majetkom.

24.10.2007 21:37
Nitriansky samosprávny kraj Foto:
Úrad kraja v Nitre zriadil bezplatnú linku sociálnej pomoci.
debata

Mestská časť sa rozhodla svoje nehnuteľnosti prenajímať alebo predávať prostredníctvom verejných súťaží. Podľa komisie to môže nielen zvýšiť pravdepodobnosť efektívneho nakladania s majetkom, ale aj obmedziť klientelizmus a korupciu.

Podobne vysoko hodnotený je projekt Stropkova, ktorý učil 50 nezamestnaných rómskych žien základom slovenčiny, matematiky, zručnosti pri varení, ale aj umeniu, ako vyjsť s peniazmi na mesiac. „Nenásilná integrácia Rómov bude v budúcnosti jedným z kľúčových problémov Slovenska,“ domnieva sa projektová manažérka Ľubica Trubíniová.

Odborníci ocenili aj Necpaly, ktoré vybudovali prvú obecnú elektráreň na Slovensku. Tá má nielen pokrývať spotrebu obecného úradu, zdravotného strediska a verejného osvetlenia, ale prebytok vie samospráva aj speňažiť. Len o bod menej získali trnavskí poslanci, ktorí predaj pozemku pre výstavbu hotelového a kongresového centra podmienili zachovaním vyše storočného stromu. Podľa projektovej manažérky Márie Machovej je to dôležité posolstvo mesta občanom, že aj jeden strom si zaslúži ochranu.

Medzi kladne hodnotené opatrenia sa dostala aj skúšobná prevádzka digitálnej kamery na vozidlách Mestskej polície v Prievidzi, ktorá operatívne dokumentuje priestupky v uliciach mesta. Kameru polícia umiestnila ako prvá na Slovensku aj na prilby samotných policajtov, ktorí sú vďaka jej záznamu chránení pred prípadnými obvineniami z neprimeraného zásahu. Podľa riaditeľa Ineka Eugena Jurzycu by mal záznam pomôcť nielen pri usvedčovaní páchateľov, ale aj samotných policajtov v prípade, že nedodržia predpisy.

Rebríček opatrení regiónov za tretí štvrťrok 2007

(maximum +300 bodov, minimum –300 bodov)

1. Pravidlá nakladania s nehnuteľným majetkom v Bratislave – Starom Meste / +178

2. Stropkov: Projekt pre rómske ženy, ako sa uplatniť v živote / +151

3. Necpaly prevádzkujú prvú obecnú elektráreň / +137

4. Trnava podmienila predaj pozemku zachovaním vzácneho stromu /+136

5. Nitra: Úrad kraja zriadil bezplatnú linku sociálnej pomoci /+131

6. Primátor Spišskej Novej Vsi zverejnil svoj majetok /+129

7. MsP v Prievidzi používa kameru v služobnom vozidle a na prilbe policajta /+125

8. Petržalka zvažuje pokryť verejným internetom celú mestskú časť /+61

9. Nitriansky kraj chce vlastnú internetovú sieť /+45

10. Tornaľa avizovala záujem o kúpu miestneho závodu /- 17

11. Banskobystrický kraj chce vlastnú televíziu /- 87

12. V Lučenci predali nástupište bez súťaže /- 123

13. Starosta vykázal novinárov zo zasadnutia zastupiteľstva /- 158

(Spracoval Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy Ineko)

 

Rozhodnutie Tornale kúpiť krachujúci odevný závod či snahu banskobystrického župana Milana Murgaša vytvoriť novú regionálnu televíziu označili odborníci, naopak, za negatívne rozhodnutia. Ešte horšie sa v rebríčku umiestnil Lučenec, ktorého poslanci rozhodli o predaji areálu autobusového nástupišťa dopravnému podniku bez verejnej súťaže. Za majetok ohodnotený na 28 miliónov Lučenec získa 6,3 milióna korún, o kúpu nástupišťa pritom prejavila záujem aj iná spoločnosť.

Najhoršie hodnotenie pre Štiavnik a jeho starostu komisia zdôvodnila ako krok, ktorý je v absolútnom rozpore s princípmi zastupiteľskej demokracie a ukazuje starostovu hlbokú neznalosť práva a dešpektu voči verejnosti. „Je signálom, že na tejto úrovni sa do politiky dostávajú zástupcovia, ktorí nedisponujú základnými predpokladmi na výkon svojej funkcie,“ skomentovala riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienková.

debata chyba