Bytový dom pri rozhlase sa rozrastá

Pôvodne sedempodlažný bytový dom, ktorý stavajú na rohu ulíc Štefanovičova a Mýtna, veselo rastie do výšky. Zopakoval sa osvedčený scenár - stavebník na ďalšie dve podlažia nemal povolenie, a tak zaplatí pokutu a môže stavať ďalej.

07.02.2008 14:19
Bytový dom Foto:
Pôvodne sedempodlažný bytový dom na križovatke Štefanovičovej a Mýtnej rastie ďalej. Momentálne na ňom nadstavujú ôsme nadzemné podlažie.
debata

„Marián Kočner v zastúpení spoločnosti Štúdio K. F. A. nadstavuje ôsme podlažie na Polyfunkčnom dome Štefanovičova – Mýtna v rozpore s oficiálne vydaným stavebným povolením,“ upozornila Soňa Párnická z Občianskej iniciatívy za zachovanie životného prostredia v Starom Meste. Ak stavebník stavia bez povolenia, ide o čiernu stavbu. Aktivistka preto o prípade informovala starostu mestskej časti Andreja Petreka a stavebný úrad požiadala o okamžitý stavebný dohľad.

Stavba bytového domu, s ktorou začali v auguste minulého roku a majú ju dokončiť v januári 2009, je však podľa Kočnera legálna. „Máme všetky potrebné stavebné povolenia. Nebudem sa k tomu bližšie vyjadrovať a nechápem špekulácie nespokojných aktivistov, ktorí sa iba potrebujú niekde vybúriť,“ vyjadril sa pohoršene.

Situáciu objasnila hovorkyňa Starého Mesta Alena Kopřivová. „Akcionári spoločnosti Štúdio K. F. A. v auguste zmenili svoje obchodné meno na Real Štúdio K. F. A. Táto spoločnosť požiadala v decembri o dodatočné povolenie zmeny nedokončenej stavby. Namiesto siedmich nadzemných podlaží chcela deväť, pričom najvyššie bude od Štefanovičovej ulice ustúpené. Stavebný úrad vykonal v januári na objekte štátny stavebný dohľad a zistil, že stavbu v interiéri realizujú v rozpore so stavebným povolením.“ Podľa Kopřivovej bola však v tom čase výškovo v poriadku.

Stavebník do 28. januára doplnil svoju žiadosť o stanovisko regionálneho úradu verejného zdravotníctva k svetlotechnickému posudku a stavebný úrad oznámil konanie o dodatočnom povolení stavby. „Súčasne však úrad začal voči stavebníkovi konanie za práce zrealizované nad rámec už platného stavebného povolenia,“ dodala Kopřivová. Bytový dom spokojne rastie do výšky za cenu dvoch pokút.

Je však zaujímavé, že realitné spoločnosti ponúkali byty na predaj už v novembri. A to aj na spomínaných najvyšších podlažiach (potvrdil to aj maklér realitnej kancelárie Invest House), na ktoré v tom čase nemal nikto povolenie.

Podľa Párnickej je záhadou, prečo sa konkrétne rozhodnutie o stavbe neobjavilo na žiadnej vývesnej tabuli mestskej časti ani na internete. „O ďalších zmenách stavebný úrad informuje iba dotknuté osoby. V tomto prípade je to susediaci Slovenský rozhlas alebo ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií, ktoré sa môžu k zmenám vyjadriť. O zmenách sme ich už písomne informovali,“ uzavrela Kopřivová.

debata chyba