Za Klingerkou stojí poslanec z SDKÚ

Polyfunkčný komplex Klingerka za takmer osem miliárd korún plánuje na mieste dožívajúcej továrne Gumon v Ružinove postaviť akciová spoločnosť Koruna Invest spolu s ďalšími dvoma firmami. Predsedom predstavenstva rodinného podniku Koruna je Gustáv Laca. V dozornej rade figuruje jeho brat Ján, ktorý je zároveň poslancom ružinovského zastupiteľstva za SDKÚ. Ďalšími dvoma členmi rady sú Beáta a Kvetoslava Lacové.

16.02.2008 11:14
Gumonka Foto:
Gumonka v Bratislave.
debata

Miestny poslanec Ján Laca potvrdil, že je zapísaný v orgánoch spoločnosti, ktorá v Ružinove rozbieha výstavbu za miliardy. Podľa jeho slov však nejde o konflikt záujmov, pretože na uvedenom projekte sa osobne nijak nepodieľa. „Doteraz v zastupiteľstve ani nebolo o tejto veci nijaké rokovanie. Ak by aj bolo, som profesionál – viem oddeliť svoje pracovné záležitosti od súkromných,“ uviedol.

Lacovci sú súčasne príbuzní ďalšieho ružinovského poslanca Valentína Mikuša, ktorý s nimi tiež v minulosti podnikal. Ján Laca s Mikušom v miestnom zastupiteľstve spoločne rozhodujú aj v komisii výstavby a životného prostredia. Mikuš je zároveň predsedom regionálneho zväzu SDKÚ v Bratislave. V ružinovskom zastupiteľstve má SDKÚ v koalícii s KDH jasnú väčšinu.

Na miestnych poslancov sa vzťahuje ústavný zákon o konflikte záujmov, podľa ktorého pri rozhodovaní nikdy nesmú uprednostniť osobný záujem pred verejným. Zároveň majú ako verejní funkcionári zakázané využívať svoje posty a získané informácie na dosiahnutie výhod v prospech seba alebo blízkych osôb. Verejný funkcionár, ktorý sa zúčastňuje na rokovaní orgánu vo veci, kde má osobný záujem, je podľa zákona povinný priznať sa k tomu vopred. Podnikať poslancovi miestneho zastupiteľstva zákon nebráni.

Projekt Klingerka uvažuje v spomínanej lokalite s takmer 600 bytmi, vyše troma tisíckami garážových stojísk, hotelom, administratívnymi priestormi, službami a oddychovou zónou. Najvyššia budova má mať 45 podlaží. Šéf Koruny Gustáv Laca pre TRENDreality.sk uviedol, že začiatok výstavby plánovaný pôvodne na jar 2009 sa odkladá, pretože lokalitu treba najskôr zbaviť starých ekologických záťaží. „Budovy a pôda sú silno zamorené. Bez zbúrania hál fabriky sa parcely ani nedajú vyčistiť,“ povedal Laca.

O povolenie búracích prác spoločnosť tento týždeň požiadala miestny stavebný úrad. Podľa hovorcu Ružinova Maroša Smolca však žiadateľ následne vyňal z návrhu dve hlavné budovy, ktoré v súčasnosti posudzuje ministerstvo kultúry v rámci konania o vyhlásení za kultúrnu pamiatku. Starosta Slavomír Drozd (Smer) sa k plánovanej výstavbe ešte nevyjadril. „Starosta zatiaľ iba pozitívne ohodnotil ponuku investora, ktorý sa zaviazal vyčistiť kontaminovanú pôdu na vlastné náklady,“ uviedol Smolec.

Spolu s Korunou sú ďalšími investormi Klingerky firma Internacionale a akciová spoločnosť Hotel Tatra. Tej patrí rovnomenný hotel v centre mesta. Za uvedenou firmou je neoficiálne rodina bývalého šéfa SIS Ivana Lexu. Podľa obchodného registra drží post predsedu predstavenstva od roku 2000 hotelier Ivan Banič.

debata chyba