Mesto Nitra láka turistov pamiatkami

Návštevníci Nitry sa v nadchádzajúcej turistickej sezóne môžu tešiť na nové historické skvosty, ktoré chce radnica predstaviť verejnosti. Mesto plánuje v tomto roku začať s rekonštrukciou a sprístupňovaním pamiatok, ktoré boli doteraz turistom nedostupné. Radnica si od tohto kroku sľubuje väčší prílev návštevníkov, ktorí sa budú môcť na vlastné oči presvedčiť o starobylých dejinách mesta.

25.02.2008 12:28
Katakomby v Nitre Foto: ,
Do katakomb pod Kostolom Navštívenia Panny Márie chodia predovšetkým sestry z rádu svätého Vincenta de Paul, ktoré sa tu modlia a starajú o hroby zosnulých príslušníčok svojho rádu. Často sem chodí aj sestra Elena Anna Tencerová, ktorá je vo veku 90 rokov najstaršou vincentkou v Nitre.
debata

"O histórii Nitry sa veľa hovorí, ale turisti, ktorí sem prichádzajú, z nej až donedávna veľa nevideli. Vďaka dobrej spolupráci s biskupským úradom sa nám však darí postupne sprístupňovať hrad a hradný vrch,“ skonštatoval mestský poslanec a zároveň podžupan samosprávneho kraja Ján Vančo (KDH).

Podľa predstaviteľov mesta sa situácia zmenila po nástupe nitrianskeho biskupa Viliama Judáka. Na Nitrianskom hrade boli sprístupnené kazematy a otvorilo sa diecézne múzeum s unikátnymi písomnými a sakrálnymi pamiatkami.

"Turisti to veľmi oceňujú. Múzeum sa bude ešte viac rozširovať, prístup by mal byť aj na Vazilovu vežu,“ dodal nitriansky viceprimátor František Baláž (KDH). Návštevníci mesta však uvidia aj ďalšie zaujímavosti, ktoré boli až doteraz pred zrakmi verejnosti ukryté. Okrem prehliadky kostolov budú môcť turistické skupiny prvý raz nazrieť aj do katakomb, ktoré sú po nimi. "Chceme sprístupniť aj zvyšky kláštora sv. Hypolita na Zobore, ktorý sa spomína už v najstaršej písomnej pamiatke na Slovensku – v Zoborských listinách z roku 1111,“ vyhlásil Vančo.

Podľa nitrianskeho viceprimátora by sa v budúcnosti mohol sprístupniť aj ďalší historický klenot Nitry, ktorý je v areáli opustených kasární pod Zoborom. Ide o základy veľkomoravského kostolíka z deviateho storočia, ktorý bol jedným z prvých kresťanských bohostánkov na Slovensku. Mesto tu svojho času plánovalo aj výstavbu lapidária a múzea pod holým nebom. "Chceme získať tento priestor, preto rokujeme s ministerstvom obrany, aby na nás tento svoj prebytočný majetok previedlo,“ doplnil Baláž.

Pre cestovný ruch je zrejme už navždy stratená kedysi vyhľadávaná lanovka na vrchol Zobora. "Podľa posudkov by sa museli vymeniť všetky podpery, laná, sedačky a ďalšie zariadenia. Prakticky by sa mala lanovka vymeniť celá s odhadovanými nákladmi okolo 53 miliónov korún. Grant ministerstva hospodárstva určený špeciálne pre lanové dráhy bol zrušený, takže s jej prevádzkovaním sa teraz nepočíta,“ vysvetlil Vančo.

debata chyba