Fontány v meste ožívajú na deň bláznov

Spustenie štyroch hlavných fontán naplánovalo hlavné mesto tento rok na 1. apríla. Postupne sa k nim pridajú aj ďalšie vodomety, ktoré spravuje Mestská organizácia Paming. Svoju premiéru by mala mať už o pár dní fontána Pre Zuzanu na Kupeckého ulici v Ružinove.

01.04.2008 13:32
Rolandova fontána Foto:
Voda z hlavných bratislavských fontán potečie po prvý raz v tomto roku už 1. apríla. Najstaršia mestská fontána, Rolandova fontána na Hlavnom námestí.
debata

„Hlavné fontány sa spúšťajú v prvý aprílový deň. Ostatné ich budú postupne nasledovať až do soboty 26. apríla,“ uviedla vedúca úseku inžinierskej činnosti Pamingu Zdenka Turzíková. V utorok by teda mala voda vystreknúť v Rolandovej fontáne na Hlavnom námestí, pred Slovenským národným divadlom, na Františkánskom námestí a pri Starej tržnici.

Spolu je v Bratislave vyše päťdesiat fontán, najviac v Starom Meste – tridsaťjeden. Ďalších jedenásť stojí v Ružinove, päť v Karlovej Vsi. Potom nasleduje Rača, Nové Mesto a Dúbravka. Najstaršia fontána v meste je Maximiliánova, známa skôr ako Rolandova. V roku 1572 ju postavil kamenár Ondrej Luttringer z Deutsch Altenburgu.

Staronová fontána Pre Zuzanu, ktorá bola až do minulého roka iba chátrajúcou kulisou úspešného filmu z roku 1985, začne podľa Turzíkovej fungovať niekedy po 5. apríli. Za posledných pár mesiacov totiž prešla totálnou rekonštrukciou vrátane zapojenia na vlastný vodovod. Jej autor je architekt Miloš Kalina. V priemere má vyše 6,2 a vysoká je 3,5 metra. Zo šachty bolo ešte v pondelok počuť pracovný ruch. Novú kamennú dosku okolo bazéna však už stihli svojimi výtvormi počmárať sprejeri. Otvorenie fontány by mal sprevádzať menší kultúrny program, presný termín však zatiaľ nie je stanovený.

Mimo prevádzky sú fontány každoročne približne od konca októbra. V novembri ich pracovníci Pamingu zazimujú a zakryjú takzvanými sukničkami. Tie proti nepriaznivým účinkom počasia chránia nielen kamenné teleso, ale aj vodovodné potrubia. Zároveň znemožnia zlodejom prístup k lampám a cenným bronzovým plastikám. Po zložení sukničiek revízni technici preveria funkčnosť elektroinštalácie a celkovú pripravenosť na prevádzku.

Predpokladané ročné náklady na prevádzku fontán prevyšujú sumu 3,5 milióna korún. Z toho asi 1,5 milióna je vyčlenených na energie, vodu a zvyšok na údržbu. Najmenšou okrasnou fontánou v Bratislave je Dievča so srnkou na Hviezdoslavovom námestí, ktorú dokončili v roku 1942. Je dielom Alojza Rigeleho a Roberta Kühmayera.

debata chyba