Kúpele Grössling sa prebudia z kómy

Odkedy sú zatvorené, jedna generácia sa stihla narodiť, naučiť chodiť, rozprávať, písať, ba vychodila až osem tried základnej školy. Kúpele Grössling, ktoré mesto zatvorilo ešte v roku 1994, by sa však čoskoro mali dočkať obnovy. O prestavbu sa postará akciová spoločnosť Synaphea, ktorá si budovu s kúpeľmi od mesta prenajala na desať rokov.

07.04.2008 16:25
Kúpele Grössling Foto:
Kúpele Grössling mesto zatvorilo ešte v roku 1994.
debata

„Spoločnosť tento objekt komplexne vynoví tak, aby v budove ostali zachované kúpele a aby boli prístupné verejnosti,“ potvrdila hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová. Dohodu o nájme podpísali už v novembri 2007, slovensko-írskej firme Synaphea zmluva nezabezpečuje predkupné právo. Prenajímateľ však môže hlavné mesto požiadať o kúpu objektu.

Zmluvný čas rekonštrukcie je stanovený najviac na 72 mesiacov, podľa informácií Bratislavských novín je však otvorenie kúpeľov pre verejnosť naplánované už na november 2010. „Okrem kúpeľov by v budove mali byť aj kancelárske a obchodné priestory,“ dodala Chudinová. V objekte, ktorý stojí na rohu Medenej a Kúpeľnej ulice, ostane aj päť bytov, ktoré sú zatiaľ nevysporiadané, a teda nie sú predmetom nájmu.

Synaphea bude počas prestavby platiť za kúpele Grössling nájomné vo výške sto korún za štvorcový meter. Po skončení prác sa bude cena nájmu pohybovať v závislosti od využitia. „Napríklad za parkovacie miesto to bude 1 800 korún, ale za kaviareň až osemtisíc,“ dodala hovorkyňa.

Kúpele zatvorili pred štrnástimi rokmi, pretože boli v havarijnom stave. Ten spôsobila obnova potrubia na Vajanského nábreží. Otrasy vtedy poškodili už aj tak staré piliere bazéna, porušená bola aj celková statika. „Tiekli bazény, dokonca hrozilo, že sa preboria,“ povedala neskôr Pravde Katarína Szabová zo Správy telovýchovných a rekreačných zariadení.

Mesto sa kúpele snažilo predať už v roku 2002. Verejnú súťaž vtedy vyhrala akciová spoločnosť Avant, ktorá Bratislave za budovu ponúkla 50 miliónov korún. Magistrát však následne súťaž spochybnil, problémom boli najmä byty v objekte, ktoré dodnes nie sú vysporiadané.

Kultúrnu pamiatku kúpele Grössling postavili pred viac ako storočím – medzi rokmi 1893 až 1896. Objekt zahŕňal 25-metrový bazén, liečebné kúpele či sauny. Kúpele asanovali v roku 1929, celý komplex však v roku 1942 opäť obnovili. Odvtedy už celková rekonštrukcia neprebehla.

debata chyba