Raču a Vajnory by mala prepojiť električka

Bratislavské mestské časti Rača a Vajnory by mohla v budúcnosti prepojiť električka. Dopravný podnik Bratislava (DPB) má už k dispozícii dopravnú štúdiu Rača - Vajnory. Tá má za cieľ preveriť konkrétne trasovanie trate v interakcii s existujúcou infraštruktúrou. Štúdia pritom navrhuje tri trasy s niekoľkými variantmi.

29.04.2008 18:54
Robert Kadnár. Foto:
Generálny riaditeľ DPB Robert Kadnár.
debata

„Zjavná je trasa C. Nadväzuje na súčasný dopravný systém na Zlatých Pieskoch, odkiaľ pokračuje po Tuhovskej ceste cez viadukt nad železnicou. Bude tvoriť tangentu mestskej časti Vajnory a tiež novému sídlisku, ktoré bude stáť na území letiska Vajnory. Trasa bude končiť v technologickom parku Cepit,“ povedal generálny riaditeľ DPB Robert Kadnár.

Na riešenie zvyšnej časti, teda napojenie na Raču, sú pripravené dva varianty. V prípade využitia cestného nadjazdu pri BEZ sa objavujú technické problémy. Uvažuje sa preto s trasovaním cez oblasť Na pántoch, kde dochádza k značnej urbanizácii lokality.

Kadnár však upozornil, že najprv musí dôjsť k zmene územného plánu mesta, bez tohto kroku sa nedá prejsť do vyššieho stupňa projektovej dokumentácie. Zároveň je potrebné vyhodnotiť stanoviská mestských častí a vlastníkov pozemkov v dotknutej lokalite, vypracovať dopravno – urbanistickú štúdiu a zámer pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Taktiež treba získať financie. Mesto totiž nebude mať dostatok financií na výstavbu trate, lacnejší variant počíta so sumou 1,2 – 1,35 miliardy korún. Podľa Kadnára by sa na výstavbe trate mal podieľať aj štát, mesto i súkromní investori, uvažuje sa aj o eurofondoch.

V súčasnosti sú aktuálne štyri projekty v súvislosti s električkami. Okrem tohto projektu ide aj o prepojenie Šafárikovho námestia a Bosákovej ulice, predĺženie trate z Dúbravky do Devínskej Novej Vsi a predĺženie ružinovskej radiály smerom na letisko.

debata chyba