Nemocnica v Kvetnici je prázdna, hovorí sa o zániku

Špecializovaná nemocnica respiračných chorôb v Poprade-Kvetnici prechádza do krízového režimu. Po tom, čo jej Všeobecná zdravotná poisťovňa nepredĺžila začiatkom roka zmluvu, prišla o 70 percent svojich príjmov.

21.05.2008 10:44
Nemocnica v Poprade-Kvetnici Foto: ,
Špecializovaná nemocnica respiračných chorôb v Poprade-Kvetnici stratila pre nepodpísanie zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou až 70 percent príjmov.
debata

Správna rada neziskovej organizácie, ktorej väčšinovým zakladateľom je štát a menšinovým jedna z dcérskych spoločností finančnej skupiny Penta, rozhodla o prepustení dvoch tretín zo 154 zamestnancov. Doteraz ich odišlo osemdesiat.

Nemocnica je od 1. mája zatvorená. O ďalšom osude mala v pondelok rozhodnúť správna rada, riešenie však odložila pre neprítomnosť zástupcu ministerstva zdravotníctva. „Podľa posudku, ktorý sme si dali vypracovať, nemáme zákonné možnosti na zmeny, ktoré by nemocnici umožnili pokračovať v činnosti,“ uviedol predseda rady Rastislav Hanulák. Správna rada znížila zvyšku zamestnancov mzdy na 60 percent s vysvetlením, že tak chce zabrániť konkurzu. Zároveň vyhlásila krízový režim.

Ministerstvo zdravotníctva postup vedenia nemocnice viackrát kritizovalo. Ako spoluzakladateľ vložilo do neziskovej organizácie viac ako 97 percent majetku. Navyše pred jej založením presunulo do Kvetnice 13 miliónov korún na kapitálové výdavky. Ešte začiatkom mája ministerstvo označilo doterajší postup menšinového partnera za neseriózny. „Rôznymi spôsobmi obchádza platnú legislatívu a tak doslova znemožnil ministerstvu podieľať sa na spolurozhodovaní. Aj uznesenie o hromadnom prepúšťaní považujeme za neprávoplatné,“ uviedla hovorkyňa ministra Silvia Horváthová.

Nemocničný areál má rozlohu 12 hektárov, pozemok je v prostredí veľkého parku. V jeho blízkosti sa už dnes počíta s výstavbou rodinných domov. Podozrenia z plánovanej likvidácie nemocnice v snahe získať lukratívne pozemky a budovu na iné účely Hanulák odmieta. „O takomto využití pozemkov neuvažujeme,“ do­dal.

Ďalšia tatranská liečebňa, ktorá prišla o zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, Sanatórium Dr. Guhra v Tatranskej Polianke, sa sčasti zmení na domov dôchodcov. „V prvej etape budeme poskytovať sociálne služby na 32 lôžkach,“ uviedla riaditeľka Eleonóra Kovalčíková. V tomto roku kapacitu vyplnili samoplatcovia, na budúci rok chce liečebňa získať aj dotáciu od Prešovského samosprávneho kraja. Služby plánujú poskytovať klientom z celého Slovenska.

debata chyba