Pri majetku župy nerozhodne cena, ale poslanci

Majetok ohodnotený znalcami na viac ako pol miliardy korún ponúkne na predaj Trnavský samosprávny kraj. Pri predaji však nebude rozhodujúca najvyššia ponúknutá cena, ale názor poslancov.

31.05.2008 14:43
Trnavský samosprávny kraj, budova Foto: ,
debata

Pozemky a budovy po zrušených stredných odborných učilištiach v Šamoríne, Piešťanoch, Zemianskych Sadoch, nemocničnú ubytovňu v Galante, bývalý hotel v Senici a ďalší majetok bude kraj predávať verejným ponukovým konaním.

Poslanci sa na ostatnom rokovaní krajského parlamentu zaujímali, či bude o kupujúcom rozhodovať najvyššia cena. Župan Tibor Mikuš (nezávislý) ich ubezpečil, že rozhodovať budú oni. „Pri verejnej obchodnej súťaži by sme museli majetok predať víťazovi, pri ponukovom konaní nemusíme. Predaj sa bude končiť rozhodnutím zastupiteľstva,“ vysvetlil poslancom Mikuš. Poslanci môžu teda nehnuteľnosť predať ktorémukoľvek zo záujemcov, bez ohľadu na to, akú cenu ponúkne. Doterajšie materiály o predaji majetku hovorili vždy o verejnej súťaži.

Ivan Rončák z Transparency International je pritom presvedčený, že pri predaji verejného majetku neexistuje nič lepšie ako verejná obchodná súťaž. „Ak sa taký majetok predáva, mal by sa predať čo najtransparen­tnejšie a za najvyššiu možnú cenu. Tú spravidla vygeneruje obchodná súťaž otvorená pre kohokoľvek,“ pripomína.

Do zoznamu predávaného majetku nečakane pribudol aj areál zrušeného učilišťa v Zemianskych Sadoch. Vedenie kraja vždy deklarovalo, že z bývalého učilišťa urobí vlastné zariadenie sociálnych služieb, do prestavby už samospráva investovala dvanásť miliónov korún. Poslanci SMK sa netajili tým, že poznajú neziskovú organizáciu, ktorá má o bývalé učilište v okrese Galanta záujem. Podmienkou pri predaji zostane zachovanie sociálnych služieb v objekte.

O bývalé Stredné odborné učilište vodohospodárske v Piešťanoch, ktoré znalec ocenil na 280 miliónov korún, sa zaujíma rezort spravodlivosti, ktorý ho chce kúpiť alebo vymeniť za svoju budovu súdu a prokuratúry. Mikuš jedno aj druhé riešenie odmieta. „Minister Harabin prejavil záujem o kúpu za korunu, to je bezpredmetný návrh. Vysvetlil som mu, že nie je možné, aby finančne poddimenzované územné samosprávy dotovali štát. Ak ponuka nebude výhodná, tak to ministerstvo nedostane,“ skonštatoval Mikuš. V prípade zámeny majetkov by kraj prišiel o sto miliónov korún.

Poslanci Trnavského samosprávneho kraja k predaju majetku prijali uznesenie, že desať percent získaných peňazí dajú na podporu rozvoja športu a mládeže. Krajský rozpočet ráta v tomto roku s príjmami z predaja majetku vo výške 140 miliónov korún.

debata chyba