Medvede boli v Tatrách skôr ako človek

Viete, koľko kalórií denne potrebuje medveď na prežitie? Stačí nie úplne plná veľká zaváraninová fľaša čučoriedok. Odpovede na takéto a iné otázky súvisiace s najväčším zvieraťom slovenských lesov mohli nájsť počas posledných dvoch augustových dní návštevníci na Hrebienku vo Vysokých Tatrách.

01.09.2008 18:36 , aktualizované: 19:36
Medvedie dni Foto: ,
Medvedie dni, ktoré chceli najväčšiu šelmu na Slovensku predstaviť z tej lepšej stránky, prilákali na Hrebienok vo Vysokých Tatrách desiatky ľudí.
debata

„O medveďoch sa stále veľa hovorí. Chceli sme, aby sa o nich ľudia dozvedeli aj z tej príjemnejšej stránky,“ povedala Katarína Šarafínová z Tatranských lanových dráh, ktoré Medvedie dni organizovali spolu s tatranskými lesníkmi a spoločnosťou Slovak Wild Society.

„Sú to naozaj zaujímavé údaje. O medveďoch toho vieme málo. Aj mňa prekvapili niektoré informácie, napríklad o množstve potravy, ktoré macovi stačí na prežitie,“ hovorí Viera Čabiňáková, ktorá prišla do Tatier spolu s dcérou a synom až z Humenného. Ako dodala, aj u nich v Poloninách sa o medveďoch hovorí, ale nikdy sa nestretla s tým, aby vyjedali kontajnery ako v Tatrách.

Na Hrebienku už namontovali aj prvý pokusný špeciálny kontajner, ktorý je pre medveďa nedobytný. „Musíme si však uvedomiť najmä to, že medvede boli v Tatrách skôr ako človek a že nie ony zasahujú do teritória človeka, ale on ich obmedzujeme v ich prirodzenom prostredí,“ myslí si zoológ Jozef Kováč.

debata chyba