Podpaľač z amfiteátra zostal bez mena

Ani po štyroch mesiacoch polícia nevypátrala podpaľača z amfiteátra na Búdkovej ceste v Bratislave. Policajti v utorok skonštatovali len toľko, že požiar spôsobila neznáma osoba zapálením predmetov v objekte. Potvrdili to znalecké expertízy.

02.09.2008 11:12 , aktualizované: 16:59
Zhorený amfiteáter Foto:
Stoličky vytrhané, premietacia plocha však stojí. Aj štyri mesiace po požiari nie je amfiteáter úplne pokorený.
debata

„Vyšetrovanie pokračuje, zatiaľ nevieme povedať ani to, či išlo o úmyselné zapálenie,“ dodala bratislavská policajná hovorkyňa Alena Toševová.

Plamene pritom pohltili amfiteáter len pár dní po tom, čo ho od mesta prevzala súkromná firma Apollo Arena. Oheň čiastočne urýchlil búracie práce objektu. Na jeho mieste majú vyrásť nové byty. „Po požiari vydalo Staré Mesto povolenie na zbúranie porušených častí amfiteátra,“ potvrdila staromestská hovorkyňa Alena Kopřivová. Tieto práce krátko na to skutočne prebehli.

Celý objekt však do dnešného dňa ešte spoločnosť Apollo Arena nezbúrala. „Proti nášmu povoleniu na odstránenie celej stavby, ktoré sme vydali hlavnému mestu ešte pred aprílovým požiarom, sa totiž odvolal bývalý nájomca amfiteátru, spoločnosť Debut,“ dodala Kopřivová. O práve na zbúranie stavby tak momentálne rozhoduje odvolací orgán – bratislavský krajský stavebný úrad.

Apollo Arena získala amfiteáter od hlavného mesta výmenou za petržalské pozemky pre novú hokejovú halu, ktorá napokon na tomto mieste nevyrastie. Pozemky s rozlohou 30-tisíc štvorcových metrov v hodnote vyše 427 miliónov vymenili mestskí poslanci za 0,8 hektára petržalskej plochy v cene 47,2 milióna korún a 150-miliónový doplatok.

Zlovestný dym sa nad amfiteátrom objavil v podvečer koncom apríla tohto roku. Dovedna až 69 hasičov a 19 zásahových vozidiel z Bratislavy, Malaciek, Pezinka a Senca oheň uhasilo až v skorých ranných hodinách nasledujúceho dňa. Napriek tomu, že v chátrajúcom objekte prespávali bezdomovci, pri požiari sa nik nezranil.

Požiare v budovách, ktoré sa majú časom búrať či prestavovať, sa v Bratislave objavili už viackrát. Pred rokom napríklad horela bývalá kráľovská tabaková továreň na Mýtnej ulici. Kultúrnu pamiatku hasilo deväť hasičských vozidiel a dohromady až 35 hasičov, oheň založili pravdepodobne bezdomovci. Spoločnosť RM – Invest, ktorá objekt vlastní, sa však aj po požiari vyjadrila, že pamiatku hodlá zachovať. Ak to podmienky dovolia. Búraniu sa pravdepodobne, naopak, nevyhne už dožívajúci Park kultúry a oddychu na nábreží Dunaja.

debata chyba