Súd mrakodrapu poschodia neubral

Boj Bratislavčanov proti živelnej výstavbe mrakodrapov v hlavnom meste utrpel ďalšiu porážku. Občianski aktivisti prehrali včera na krajskom súde spor o výšku budovy na Šancovej ulici. V platnosti naďalej ostáva jej budúcich 22 poschodí.

10.09.2008 14:14
Mrakodrap na Šancovej Foto: ,
Krajský súd rozhodol, že výšková budova na Šancovej môže mať 22 poschodí.
debata

V pamiatkovej zóne Starého Mesta tak stále môže vyrásť druhý mrakodrap. Prvým je 33-poschodová budova Národnej banky Slovenska na Mýtnej ulici. S rozsudkom je spokojná česká spoločnosť Finep. Tá informovala, že rozostavaný 8-poschodový skelet začne dvíhať do výšky 22 poschodí v prvom štvrťroku budúceho roka. Predaj stovky luxusných bytov nad úrovňou Starého Mesta mieni rozbehnúť ešte skôr – túto jeseň.

Argumenty aktivistov zhrnuté v 20-stranovej žalobe označila sudkyňa za teoretické. Občianska iniciatíva žiadala zrušiť územné rozhodnutie pre zvýšenie vežiaka. Stavebný úrad ho mohol vydať vďaka tomu, že bývalý minister František Tóth zmenšil v roku 2005 hranice pamiatkovej zóny. Od januára tohto roku je Šancová ulica v pamiatkovej zóne opäť.

„Zo strany súdu došlo k absolútnemu ignorovaniu skutkového stavu,“ komentoval v utorok rozsudok aktivista Peter Hodál. Stavebné úrady mali podľa neho posudzovať pamiatkovú ochranu, aj keď Šancová v tom čase nebola v pamiatkovej zóne. „Minimálne pre budovu YMCA v tesnej blízkosti, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou,“ hovorí.

Hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak kritiku odmietol. podľa neho sa súd zaoberal tým, či konali stavebné úrady v súlade so správnym poriadkom. Kľúčové pritom podľa neho bolo práve v tom čase platné zúženie pamiatkovej zóny.

Celú kauzu rozbehla pred rokmi spoločnosť Istroreal, ktorá začala stavať na Šancovej najprv osemposchodovú budovu a až dodatočne zažiadala o jej zvýšenie na 22 podlaží. Vlastníkom nedokončeného skeletu sa stala neskôr petržalská spoločnosť Stelo, ktorá ho vlani predala českému Finepu.

„Bol by to pre nás veľký problém, ak by bolo územné rozhodnutie spätne spochybnené,“ uviedla hovorkyňa českého investora Pavla Temrová. Do nákupu rozostavaného vežiaka šli podľa nej preto, že stavba má stavebné povolenie na 22. podlaží. Finálne vizualizácie plánuje Finep zverejniť do dvoch týždňov. „Veríme, že vzhľad domu ocenia aj jeho kritici,“ dodala Temrová.

Aktivisti v utorok potvrdili, že sa proti rozsudku odvolajú na Najvyššom súde. Žiadať budú aj o odklad vykonateľnosti dnes platného územného rozhodnutia. Finep by tak do definitívneho vyriešenia sporu nemohol stavať.

Podľa poslanca Starého Mesta Ondreja Dostála (OKS) by súčasný územný plán mrakodrap na Šancovej ulici nedovolil. Hovorí sa v ňom totiž, že dominanty sa majú v Bratislave umiestňovať na uzlových bodoch. Takisto pripravovaný územný plán zóny počíta s tým, že v bloku, kde sa nachádza Šancová ulica, nemá stáť nič vyššie ako šesť podlaží. Tento dokument zatiaľ nie je schválený.

debata chyba