Veterné elektrárne rozdelili aj zelených

Prvá veterná elektráreň na Slovensku v Cerovej vyrába elektrickú energiu už päť rokov. Starosta Vladimír Jánoš (nezávislý) si pochvaľuje, že do obecného rozpočtu príde zo štyroch vrtúľ každý rok približne pol milióna korún (16 597 eur).

13.10.2008 10:08
Veterná elektráreň Foto: ,
Veterné veže.
debata

Ľuďom z obce podľa starostu vrtule neprekážajú, aj keď sa objavila iniciatíva proti rozšíreniu veterného parku o ďalšie dva stožiare s vrtuľami.

„Zo sto obyvateľov prekážajú veterné elektrárne možno jednému,“ odhaduje Jánoš. Ľudia z miestnej časti Rozbehy, kde sú veterné elektrárne postavené, tvrdia niečo iné. Všetci s výnimkou jedného podpísali petíciu proti rozširovaniu veterného parku. „Ide z toho hluk, ktorý tu každému prekáža. Nové vrtule majú byť ešte vyššie a výkonnejšie, tak sa obávame aj väčšieho hluku,“ hovorí Ľuboš Oravec, krčmár z Rozbehov. Pred piatimi rokmi sa podľa neho nikto nepýtal ľudí, či veterné elektrárne chcú, alebo nie. „Obecné zastupiteľstvo to schválilo tak, že nikto o tom ani nevedel. Keď sme chceli robiť niečo proti, už bolo neskoro,“ vysvetlil.

Domáci sa chcú poskladať na zaplatenie firmy, ktorá by im zmerala hlučnosť v okolí ich rodinných domov a rekreačných chalúp. Konateľ spoločnosti Green Energy Slovakia Tomáš Lacko to považuje za zbytočné, pretože meranie pri spúšťaní veterných elektrární nepotvrdilo porušenie platných noriem.

Vrtule v Cerovej rozdelili aj „zelených“. Kým Róbert Beňo zo Strany zelených starostovi tlieskal „za to, že to tu postavili“, konkurenčná Strana zelených na Slovensku je zásadne proti výstavbe veterných elektrární v chránenej krajinnej oblasti. „Naša strana má v programe podporu obnoviteľných zdrojov energie. Kde konkrétne by veterná elektráreň mala alebo nemala stáť, to už ponechávame na miestne zastupiteľstvá,“ spresnil Beňo.

Zámery stavať veterné elektrárne v chalupárskych rajoch dlhodobo kritizuje občianske združenie Krajina bez vrtúľ. Podľa jej predstaviteľa Martina Kolárika si ich želajú len starostovia, ktorí nie sú schopní získať peniaze na rozvoj obcí napríklad z eurofondov. Veterné elektrárne v súčasnosti stoja na Slovensku len nad Cerovou a pri Myjave.

debata chyba