Rozprávky na Slovensku strácajú domov

"Predstavte si vrtuľník. Ale nie obyčajný, vrtuľu predsa môže mať zapichnutú v chrbte aj človek alebo auto," vymýšľa si režisér a animátor filmov pre deti Jaroslav Baran.

16.10.2008 08:49
Animátor Jaroslav Baran Foto:
Jaroslav Baran zasvätil deti do magického sveta vymyslených príbehov a postavičiek.
debata

Pri príležitosti medzinárodného festivalu Bienále animácie Bratislava 2008 na pôde Bibiany malým návštevníkom odhalil tajomstvá zo života kreslených postavičiek.

Vo svete rozprávok sa mu zapáčilo. „Ja som nikdy nepracoval. Celý život sa iba hrám,“ rozhovoril sa, kým rozdával papiere. Školákov navnadil, aby sa aj oni zahrali na režisérov a animátorov. Stačí ceruza, nápad a film je na svete.

„Čaro je v tom, že nech urobíte čokoľvek, bude sa to hýbať,“ kreslí na ukážku slnko. Priloží druhý papier a pridá lúče, na ďalší ich ešte zopár prihodí. Ohnivá guľa sa rozžiari a zas zhasína. Žiari a opäť zhasne. Obrázky sa ešte nakrútia a naskenujú do počítača, zafarbia, ozvučia a hor sa na obrazovku…

Tvorivé dielne Poďte sa hrať s filmom v Bibiane na Panskej ulici sa začali v utorok. Malí aj veľkí diváci sa tu stretávajú so svojimi obľúbenými hrdinami a ich tvorcami. Okrem toho si môžu v kine SNG, Mladosť a vo Filmovom klube 35 mm na VŠMU pozrieť do nedele najnovšie súťažné filmy z celého sveta.

„To, že sme tu, je oslavou, že si niekto spomenul na deti a na animáciu. Smutné však je, že sme jediná krajina v Európe, ktorá už 14 rokov pre deti nič nevyrába,“ konštatuje umelec. Jaroslav Baran počas svojej 31-ročnej kariéry urobil pre Slovenskú televíziu približne sedemdesiat filmov. Ako režisér a animátor sa podieľal aj na seriáloch Jurošík, Rozprávky zo starého domu, Rytier Malíček alebo Kvapka. Dnes však vyrába rozprávky najmä pre zahraničné spoločnosti a v Bratislave vedie Animačný ateliér detí a mládeže na Vrakunskej ulici. Stretávajú sa tu nádejní rozprávkari od päť do 65 rokov.

„Je otázka, či ešte niekto u nás nájde zaľúbenie aj v deťoch. Kŕmime deti programami, ktoré nás desia, a desí nás to, čo z nich potom vyrastá. Žiaľ, investícia do detí nie je o okamžitom zisku. A ten je dnes moderný,“ dodáva skepticky.

debata chyba