Kliešte sa zobúdzajú skôr. Objavujú sa v horách aj na severe

Príroda v posledných rokoch prestavuje kliešťom budík na skorší čas. Niekoľko ľudí si už z februárovej prechádzky po lese prinieslo nechceného príživníka. Kliešť obyčajný navyše rozširuje svoje teritórium. Šplhá sa už aj do vyšších a severnejších polôh. Pre kliešťa je budíkom teplomer. Keď sa teplota po zime vytiahne nad osem stupňov nad nulou, parazitom to signalizuje, že majú vstávať.

25.03.2009 08:57
očkovanie Foto:
V prvých dvoch mesiacoch ochorelo na lymskú boreliózu 68 ľudí.
debata

„Aj preto sme zaznamenali zvýšený výskyt kliešťov počas uplynulého teplejšieho týždňa. Teraz je však opäť chladnejšie, mierne sa to utlmí. Najväčší výskyt býva v mesiacoch apríl a máj,“ naznačila parazitologička Markéta Derdáková. V lete zase budú pre horúčavy menej aktívne. Najviac im totiž vyhovuje vlhkosť vzduchu 80 percent a asi 20 stupňov Celzia.

Tohtoročné prebúdzanie kliešťov pritom nebolo podľa odborníkov až také extrémne. Po teplej zime na prelome rokov 2006 a 2007 ich bežne nachádzali už v januári. Celosvetové otepľovanie klímy je pravdepodobnou príčinou aj rozširovania tohto parazita do vyššie položených miest. „Už prekonali hranicu 800 metrov nad morom, vyskytujú sa už aj vo Veľkej Fatre či v okolí Martina,“ dodala Derdáková. Kliešte sú zabývané v takmer každom listnatom alebo zmiešanom slovenskom lese, časté sú aj v mestských parkoch. Lákajú ich húšťavy plné drozdov a myší, ich najčastejších hostiteľov.

Roznášajú najmä dve choroby nebezpečné pre človeka – lymskú boreliózu, ktorá je rozšírená na celom území, ako aj kliešťovú encefalitídu, spôsobujúcu zápal mozgových blán, ktorej ohniská sú napríklad na Považí, v Slovenskom krase či v Nitrianskom kraji. Na encefalitídu v tomto roku zatiaľ neochorel nik. Prípady s boreliózou sa počítajú na desiatky. „V mesiacoch január a február 2009 hlásili 68 takýchto ochorení. Vlani sme za rovnaké obdobie zaznamenali 65 prípadov,“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Šramková. Proti encefalitíde sa dá zaočkovať. Proti borelióze vakcína už existuje, ale na Slovensku dostupná zatiaľ nie je. Pomerne účinnou ochranou je vhodné a dostatočne zahaľujúce oblečenie do prírody.

Drobný parazit dokáže strpčiť život aj zvieratám. Veterinári sa čoraz častejšie musia popasovať s chorobami, ktoré boli na Slovensku zriedkavé. „Už na dvoch farmách sme objavili napríklad anaplazmózu oviec, ktorá napáda červené krvinky. Táto choroba sa vyskytovala v oblasti Stredozemného mora. Pri psoch sa zase môže po uhryznutí kliešťa či komára objaviť babezióza alebo nie bežné druhy škrkaviek,“ dodala Derdáková.

debata chyba