Investor zatiaľ PKO nezbúra, mesto si má hľadať nové priestory

Spoločnosť Henbury Development preruší búranie budovy Parku kultúry a oddychu (PKO) na nábreží Dunaja, kým mesto nenájde náhradné priestory. Mesto podľa konateľa firmy Jána Krnáča vyhovelo požiadavke spoločnosti a požiadalo o predĺženie búracieho povolenia. Stavebný úrad v stredu povolenie predĺžil do konca roka 2011. Henbury, ktorá je vlastníkom pozemkov pod PKO, v utorok začala búrať jednu z častí budovy. Búranie neskôr na žiadosť magistrátu zastavila.

15.04.2009 13:29 , aktualizované: 17:33
PKO, investor Foto:
Krízový komunikátor Henbury Development s. r. o Soňa Potheová a konateľ spoločnosti Henbury Development s. r. o. Ján Krnáč počas TB, na ktorej informovali o pokračovaní rokovaní s mestom o budúcnosti PKO.
debata

„Máme v rukách rozhodnutie o predĺžení búracieho povolenia. To znamená, pre dnešok búracie práce končia,“ poznamenal Krnáč. Zbúranú časť Estrádnej haly spoločnosť podľa jej mediálnej zástupkyne Soni Pötheovej opraví tak, aby sa mohli uskutočniť naplánované kultúrne podujatia.

Podľa Krnáča spoločnosť bude s mestom rokovať o ďalšom postupe. „Necháme mestu priestor na nájdenie náhrady za PKO,“ tvrdil Krnáč, podľa ktorého by mesto malo nájsť náhradné priestory do vypršania predĺženého povolenia. Pôvodné povolenie malo platnosť do konca týždňa.

Vlastníkom budov, v ktorých sa ročne koná 700 podujatí, je mesto. Predaj pozemkov mestskí poslanci odsúhlasili pred štyrmi rokmi za 281 miliónov korún (9,3 milióna eur). Magistrát chce takmer tri hektáre pozemku odkúpiť naspäť, investor však žiada za ne takmer trojnásobok pôvodnej ceny.

Ďurkovský kritizoval búranie PKO, budova nebola ani len vyprázdnená

Postup investora v stredu kritizoval primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. Zástupcovia spoločnosti však na jeho kritiku odmietli reagovať. Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský kritizoval spoločnosť Henbury Development, ktorá v utorok začala s búraním budovy Parku kultúry a oddychu (PKO). Henbury je majiteľom pozemkov v areáli PKO, ktoré od mesta kúpila pred štyrmi rokmi. Mesto je však stále vlastníkom komplexu budov. Investor pohrozil, že ak magistrát nepožiada o predĺženie búracieho povolenia na PKO, ktorého platnosť vyprší koncom týždňa, bude pokračovať v asanácii. Proti likvidácii stavby z polovice minulého storočia protestovali aktivisti.

Ďurkovský vyhlásil, že búrať sa začala budova, ktorá nebola vyprázdnená. Od investora, ktorý na stredajšie rokovanie so zástupcami mesta neprišiel, bude mesto požadovať opravenie zbúranej časti Estrádnej haly PKO, ako aj odstránenie oplotenia.

Ak spoločnosť nevyhovie požiadavkám magistrátu, mesto chce sprísniť podmienky pre všetkých investorov v hlavnom meste. „V prípade, že tieto podmienky (…) nebudú zo strany investora splnené, a v prípade tohto týždňa sa to jednoducho nedorieši, alebo boli by iné snahy, mesto pristúpi k istým reštrikčným opatreniam,“ poznamenal Ďurkovský. Spôsob, ako by mesto chcelo investorov obmedziť, však nespresnil.

Ďalšiemu možnému búraniu budovy má zabrániť podľa šéfa radnice metská polícia. „Požiadal som pani náčelníčku mestskej polície, aby objekt mestskou políciou zabezpečila,“ tvrdil Ďurkovský.

Henbury Development v utorok mestu pohrozila, že ak nebude búracie povolenia na PKO dnes predĺžené, bude pokračovať v búraní. Podľa hovorkyne mestskej časti Staré mesto Aleny Kopřivovej Stavebný úrad, na čele ktorého stojí primátor mestskej časti, už dostalo žiadosť o predĺženie. Kopřivová neuviedla, kedy sa o žiadosti rozhodne.

Zástupcovia spoločnosti, ktorá je údajné prepojená na finančnú skupinu J&T, bude o svojom stanovisku informovať dnes popoludní.

Mesto predalo pozemky s rozlohou takmer tri hektáre pred štyrmi rokmi za 281 miliónov korún (9,3 milióna eur). Za ich spätné odkúpenie, o ktoré sa mesto usiluje, však spoločnosť žiada takmer trojnásobok pôvodnej ceny.

debata chyba