V ceste zostal kráter. Teraz tam tečie potok

Asfaltová cesta sa končí hlbokou dierou. Stoja pri nej autá, ktorým kráter vo vozovke predčasne prerušil jazdu. Popri potoku prechádzajú geológovia v gumených čižmách, ktorí skúmali eróznu činnosť veľkej vody, ktorá sa Starou Bystricou prevalila začiatkom týždňa.

02.07.2009 09:00
potok, priekopa, kráter Foto:
Tam, kde bola v minulosti cesta, teraz tečie potok. Vyhĺbil do cesty kráter.
debata

„Chceli sme ísť cez víkend na chatu, tak sme sa prišli pozrieť, ako to tu vyzerá, ale tadiaľto sa hore nedostaneme,“ hovorí Peter Faktor. Nad priepasťou stoja ďalší ľudia, asfaltka bola jedinou prístupovou cestou k chatovej oblasti a k horárni. Tá je po povodni odrezaná od sveta.

„Kedysi ľudia chodili do hôr len pešo, teraz sa k tomu musíme vrátiť,“ povedal Ivan Griga z horárne. Robí na novej ceste. „Kým to bude zjazdné? Tak tri až päť mesiacov to asi potrvá,“ dodal. „Prišiel som o pol druhej domov, chcel som si dať čiernu kávu… No už som ju nevypil, už som bol mokrý a robili sme do polnoci,“ spomína na pondelkovú búrku.

Voda z inokedy nenápadného potoka sa na začiatku týždňa valila po dvore a záhrade. Grigova manželka Ľudmila zachraňovala domáce zvieratá a zároveň sa obávala o syna, ktorému voda odrezala cestu domov. „Ani dopredu, ani dozadu sa nedalo ísť. Do auta mi narážali drevá, ktoré splavovali po veľkých vlnách. Keď som chcel ísť späť, tak tam už trhalo cestu. Mohol som len čakať, kým to prestane a potom sme sa dali do práce,“ spomína Ivan Griga mladší. Po pondelkovej povodni zostala spúšť – popadané stromy, porozhadzované kmene stromov, nánosy konárov a bahna.

Potok si v mieste cesty vytvoril nové koryto, podľa miestnych sa posunul asi o 15 metrov. Z asfaltu trčia elektrické káble. Oblasť Skriželné si veľká voda podala asi najviac a potom ešte ďalších päť častí v Starej Bystrici. Za dve hodiny spadlo 91 milimetrov zrážok, pričom za celý jún v Starej Bystrici spadlo 200 milimetrov. „Boli to rekordné zrážky, tých 91 milimetrov predstavuje mesačný priemer zrážok za celý jún na Slovensku. A toľko spadlo za dve hodiny v obci,“ informoval o meraniach na tamojšej meteorologickej stanici starosta Starej Bystrice Ján Podmanický. Obec ešte len ráta škody, prvé odhady hovoria o 166 tisíckach e­ur.

V státisícoch eur budú nasledujúce dni vyčísľovať škody aj v dvanástich oravských obciach. Poškodené sú mosty a cesty, z ktorých vodný živel strhol asfalt. Zosuvy pôdy ohrozili statiku budov, zatopené boli rodinné domy, kancelárie, záhrady a polia, ale aj hraničné priechody. Obce sa zbavujú nánosov bahna. Stav ohrozenia už povodňová komisia odvolala, zatiaľ zostal prvý stupeň – stav bdelosti, keďže meteorológovia ešte predpovedajú lokálne búrky.

V čase vyhlásenia stavu ohrozenia bolo na záchranné a zabezpečovacie práce na hornej Orave nasadených 96 hasičských, nákladných a terénnych áut, traktorov a ďalších mechanizmov. Vodu odčerpávalo 64 čerpadiel a na tesnenie sa použilo 1 050 vriec s pieskom.

debata chyba