Prepusteniu hokejistu Ščurka bráni prokuratúra

Bývalý košický hokejista 23-ročný Ladislav Ščurko, ktorý čelí obvineniu z vraždy, má šancu dostať sa už o pár dní na slobodu. Okresný súd Košice I vyhovel jeho žiadosti a súhlasil s prepustením na kauciu 33 197 eur (milión korún). Peniaze má poskytnúť osoba z hokejistovho blízkeho okolia. Prokuratúra podnikla kroky, aby udržala Ščurka za mrežami.

02.07.2009 09:42
Ladislav Ščurko, hokejista, Foto:
Ščurko musí napriek zloženej kaucii čakať za mrežami. Prokuratúra podala sťažnosť na jeho prepustenie.
debata

„Prokurátor podal sťažnosť, pretože podľa neho dôvody na prepustenie nie sú. Keďže ide o vážny prípad, rozhodnutie o sťažnosti je otázkou niekoľkých dní,“ vysvetlil hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko. Ščurko tak musí napriek zloženej kaucii počkať za mrežami na to, či Krajský súd v Košiciach sťažnosť prokurátora zamietne, alebo nie. Ak by žiadosť zamietol, hokejista by mohol zostať na slobode aj počas súdneho pojednávania.

Ščurko sa už viac ráz pokúšal dostať z väzby na kauciu. Prvý raz ešte koncom apríla, druhý pokus bol v máji. Súd však vtedy žiadostiam nevyhovel. Odôvodnil to tým, že bývalý hokejista HC Košice je obvinený zo zvlášť závažného zločinu vraždy, za čo mu hrozí dvadsať rokov za mrežami. Navyše vyšetrovanie stále prebieha a Ščurko ešte stále môže zmeniť výpoveď. Teraz súd názor zmenil.

Bývalý útočník majstrovského HC Košice sa priznal k vražde 26-ročného rozhodcu Marka Liptaja. Popradčana mal zabiť štrnástimi bodnými ranami na odpočívadle košického diaľničného privádzača v januári minulého roka. Jeho telo potom naložil do auta a zakopal v lese pri obci Huncovce neďaleko Kežmarku. Tam ho náhodou objavili v marci 2008.

Ladislava Ščurka zadržali kukláči 23. apríla v jeho rodnej Gelnici. K vražde popradského rozhodcu sa priznal. Stopy krvi obete sa našli aj v zaistenom Ščurkovom aute. Presný motív zatiaľ nie je známy, predbežne dohnalo hokejistu k vražde to, že ho Liptaj vydieral.

debata chyba