Pamätník obetiam komunizmu rozdelil Trenčanov

Trenčín sa chystá na jednom zo svojich námestí odhaliť pamätník obetiam komunizmu za 80-tisíc eur. Tento zámer ešte viac rozdelil mestské zastupiteľstvo. Koaličná väčšina (SDKÚ, HZDS, KDH) ho podporuje, opozícia (Smer) má námietky.

09.11.2009 10:15
pamatnik Foto:
S umiestnením pamätníka nie je spokojný trenčiansky mestský poslanec Ján Kanaba. Tvrdí, že zaberie jedinú zeleň na Námestí svätej Anny.
debata

Opoziční poslanci tvrdia, že zastupiteľstvo schválilo iba zámer postaviť takýto pamätník, poslanci však nedostali náčrt, ako by mal vyzerať a nevedia, koľko bude stáť. „V dnešnej dobe, keď peňazí nie je nazvyš, mesto má prázdnu pokladnicu a berie si úver, v takejto situácii ide platiť pomník? To je diletantstvo,“ hovorí Ján Kanaba (Smer).

„Myslím si, že je úbohé baviť sa o peniazoch, ak ľudia majú zabudnúť na to, čo bolo pred novembrom 1989. Napokon, nikto z poslancov nepredložil požiadavku na lacnejší pamätník,“ oponuje Juraj Holubek (SDKÚ).

Pamätník stavajú v malom parčíku na Námestí sv. Anny. Trenčania, ktorých sme na tomto námestí pristavili, vedeli, čo sa tu stavia, ale čudovali sa, prečo na tomto mieste, keď sa pamätné mítingy v novembri 1989 konali na Mierovom námestí.

„Zdá sa mi to divné, vyhadzovať peniaze na takéto pamätníky, keď je finančná kríza. V čase nežnej revolúcie som mala päť rokov. Vtedy som to nevnímala a teraz ma to nezaujíma. Prečo sa stále máme vracať do minulosti?“ tvrdí Lenka Poleková.

Emil Polakovič, ktorý je v dôchodkovom veku, si myslí, že si treba pripomínať, čo sa stalo v novembri 1989, ale pamätník nepovažuje za vhodnú formu.

„Táto akcia je schválená v rozpočte mesta na rok 2009. Pamätník aj so stavebnými úpravami okolo neho bude stáť 80-tisíc eur. Pre bývalých členov komunistickej strany a bývalých príslušníkov ŠtB je to luxus, pre nás, normálnych ľudí, to určite luxus nie je,“ vyhlásil Branislav Celler (SDKÚ), trenčiansky primátor.

Opačný názor má poslanec Róbert Lifka (nezávislý). „Trenčín potrebuje pamätník v srdciach ľudí, nie na námestí. Sledujem, ako sa s odstupom času deformujú dejiny. Ľudia, s ktorými sme sa stretávali vo VPN, zmizli z politiky, nahradili ich suchí úradníci a technokrati, ktorí majú pocit, že drahou investíciou oslávia to, čo by sa malo oslavovať možno v komornom kruhu,“ dodal Lifka.

debata chyba