Ani po ozdravnej kúre nie je ilavská nemocnica v pohode

Pacienti ilavskej nemocnice nechcú ani pripustiť možnosť, že by zanikla. Nebezpečenstvo však stále nie je zažehnané, nemocnicu tlačí k zemi dlh 900-tisíc eur (asi 27 miliónov korún). Pre jej budúcnosť je rozhodujúce, aké podmienky si v najbližších dňoch dohodne so Všeobecnou zdravotnou ako najväčšou poisťovňou.

29.03.2010 08:35
Ilava, nemocnica Foto:
Nemocnicu v Ilave tlačí ku dnu dlh 900 tisíc eur (27 miliónov korún).
debata

„Kam budeme chodiť? Púchov je ďaleko, Považská Bystrica a Trenčín ešte ďalej. Ilavská nemocnica je tu už roky a má dosť pacientov,“ pýta sa Margita Kurucová. Mária Mináriková z Pruského, obce na druhej strane Váhu, má 70 rokov a nevie si predstaviť, že by musela dochádzať za lekármi až do Považskej Bystrice. Do Ilavy to má kúsok, aj tak je to pre ňu ťažké.

„Cestovať do Ilavy je prijateľné, ďalej je to pre nás dôchodcov drahé,“ dodal Pavol Jaco z Dubnice nad Váhom. Ivan Kalivoda, riaditeľ ilavskej nemocnice s poliklinikou, je presvedčený, že nemocnica by sa mohla dostať do plusu a postupne splatiť dlhy, ak by zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne dostala zaplatené všetky výkony, čo pre jej poistencov poskytuje.

„Rozhodujúcou bude zmluva s VšZP. Ak by ilavská nemocnica skončila, bola by to katastrofa pre celý región. A bola by to aj nespravodlivosť, pretože daňoví poplatníci sú rovnakí v Bratislave aj Ilave,“ zdôraznil Viliam Cíbik, ktorý sa tento mesiac stal predsedom správnej rady nemocnice.

Podľa hovorkyne poisťovne Petry Balážovej Všeobecná zdravotná má s ilavskou nemocnicou dohodnuté cenové podmienky do 31. marca 2010 a o nových podmienkach platných od 1. apríla v súčasnosti rokujú.

Pred dvoma rokmi sa vážne uvažovalo, že nemocnicu zatvoria. Postupne zanikli viaceré oddelenia, časť zamestnancov prepustili. Nastúpil krízový manažment, ktorý predal niektoré budovy, zo získaných peňazí nemocnica znížila dlhy. Začala dokonca otvárať nové oddelenia. Koncom minulého roka dostala z ministerstva zdravotníctva pôžičku na vyrovnanie sekery voči Sociálnej poisťovni a niektorým dodávateľom vo výške 675-tisíc eur, všetkých dlhov sa však nezbavila.

„Ak budú rokovania so Všeobecnom zdravotnou neúspešné, zostáva jediná možnosť. Nájsť strategického investora, ktorý bude schopný zabezpečiť financovanie, aby sa preklenulo obdobie hospodárskej krízy. Ak sa ani to nepodarí, budú potrebné nepopulárne opatrenia, prepúšťanie a znižovanie počtu nemocničných lôžok,“ upozorňuje Viliam Cíbik.

debata chyba