Zápasník z Nitry musí obhájiť smrť v sebaobrane

Zápasník v džiu-džicu František Vančo už roky učí seba a nitrianske deti, ako správne ovládať päste. Svoje však neovládol a počas zdanlivo bežnej krčmovej bitky zabil Turka Kilica Levanta. V pondelok na začiatku súdneho procesu tvrdil, že to bolo v sebaobrane. Ak to tak nebolo, hrozí mu najmenej sedemročné väzenie.

30.03.2010 06:17
František Vančo Foto:
Samurajskému učňovi Františkovi Vančovi hrozí sedem rokov za zabitie Turka Kilica Levanta.
debata

Súd presviedčal, že pred dvomi rokmi na neho pred nitrianskou diskotékou zaútočili traja cudzinci ako prví. „Dvíhal som hore dlane na znak toho, že nechcem, aby boli problémy. Išiel som od nich preč. No Turek do mňa sotil a dostal som ranu, ktorú som ledva ustál.“

Svedkovia bitky opisovali zmes neprehľadných pästných úderov, po ktorých jeden z cudzincov utiekol cez zadné okno podniku, druhý Talian Massimiliano Spimpolo padol celý krvavý s roztrhanou perou na zem a Turek Levant prezývaný Murat viac nevstal. Vančo ho kriesil vodou až do príchodu sanitky. O Turkovej smrti sa dozvedel až neskôr z médií a po pätnástich hodinách sa sám prihlásil na polícii.

Turek v tom čase pricestoval na Slovensko z Holandska za priateľkou. Podľa patológa zomrel na ťažký opuch mozgu a vnútrolebečné krvácanie. Polícia Vanča už v minulosti stíhala za ľahšie ublíženie na zdraví, nakoniec dostal podmienku.

Podľa obhajoby to bolo ublíženie na zdraví z nedbanlivosti. Vančo sa na súde verejne ospravedlnil ďalším dvom cudzincom a tiež Turkovej družke Beáte Jankovičovej s dcérou.

Obžalovaný má druhý najvyšší žiacky stupeň v bojovom umení džiu-džicu, ktoré pochádza zo starých samurajských techník – prvé kiu. V džiu-džicu sa mieša karate, džudo a aikido, učia sa ho špeciálne jednotky a tiež väzenskí dozorcovia. Podľa inštruktorov by mali učni ovládať chvaty, ktoré človeka omráčia, no nezabijú.

Podľa obhajcu Petra Schmidla sa však obeť tiež vyznala v bojovom umení. Súd si od Interpolu vyžiada informáciu, či je pravda, že Levant bol kickboxer a zúčastňoval sa na medzinárodných zápasoch. Jeho družka tvrdila, že nebol bitkár. „Len posilňoval, aby si zdokonalil kondíciu.“ Niektorí svedkovia však uviedli, že Turek bol niekedy agresívny. V čase bitky mal navyše podľa viacerých vypité, oslavoval víťazstvo Turecka vo futbale. Ešte pred potýčkou strkal do niektorých ľudí a slovne ich provokoval.

Vančo dvakrát týždenne učí mladých ľudí sebaobrane v klube Pribina. Zúčastnil sa na niekoľkých turnajoch Ultimate Fight – zápasoch bez pravidiel, kde protivníci zápasia holými rukami bez chráničov. V Čechách ho poznajú ako držiteľa titulu rekordne rýchleho K. O.

debata chyba