Najvyšší súd zrušil rozsudok, ktorý bol v neprospech cyperskej firmy

Súdny proces medzi neznámou firmou z Cypru a mesta Martin o 15 rokov starú pohľadávku za vyše 13 miliónov eur sa začne odznova. Rozhodol tak Najvyšší súd na podnet prokuratúry, ktorý zrušil rozsudok Krajského súdu v Žiline a prípad mu vrátil.

29.04.2010 17:40
Andrej Hrnčiar Foto:
Andrej Hrnčiar, primátor mesta Martin
debata (13)

Dôvody rozhodnutia päťčlenný senát neuviedol. Martin doposiaľ spor vyhrával. Prehra by mesto mohla zruinovať, požadovaná suma je totiž polovicou jeho ročného rozpočtu.
Martinská radnica sa dôvody rozsudku dozvie až po jeho doručení. Primátor mesta Andrej Hrnčiar bol z verdiktu sklamaný.

„Nerozumiem, ako je možné v právnom štáte, aby ak účastník konania štyrikrát vyhrá súdny spor v priebehu 15 rokov, aby Najvyšší súd sám poprel svoje rozhodnutia,“ povedal novinárom. Doposiaľ totiž súdy odmietli požiadavky na vyplatenie peňazí a dali za pravdu martinskému magistrátu.

Najvyšší súd sa vo štvrtok prípadom zaoberal na podnet generálnej prokuratúry, ktorá žiadala zrušenie verdiktu, ktorý bol v prospech mesta. Neznámej firme tak umožnila opäť bojovať o pohľadávku, ktorú mesto neuznáva.

História sporu siaha do roku 1995, keď chcelo mesto a ďalšie subjekty vybudovať lyžiarske stredisko na Martinských holiach. Mesto do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole vložilo 103 miliónov korún (3,42 milióna eur), ďalší akcionári mali prispieť nehnuteľnosťami a know-how. Napokon tak však podľa Hrnčiara ani jeden z akcionárov neurobil a spoločnosť skončila v konkurze.

Vtedy sa však začali aj súdne spory o splatenie sľúbeného vkladu. Údajnú pohľadávku, ktorá pre úroky narástla rokmi zo 103 miliónov korún na vyše 400 miliónov korún (13,28 milióna eur), získal podnikateľ Martin Gargulák. Ten najnovšie tvrdil, že ju medzičasom predal cyperskej spoločnosti. Kto vlastní pohľadávku, nie je známe. Právny zástupca firmy dnes s novinármi odmietol hovoriť. Podľa primátora je však možné, že za spoločnosťou stojí niektorá zo slovenských finančných skupín.

13 debata chyba