Vlani im voda vzala syna, teraz dom

Manželom Arnoštovi a Judite Kosorúovcom z Aboviec v okrese Revúca zobrala voda dom. Vlani v júni prišli o 11-ročného syna Nikolasa, utopil sa v rieke. Vodu znenávideli.

18.05.2010 23:24
Kosorúovci Foto:
Zaplavený dom rodiny Kosorúovcov už nebude obývateľný. Voda ho zničila.
debata

Po silných dažďoch sa vylial miestny potok a zalial prvý dom, ktorý mu stál v ceste. Patril práve Kosorúovcom. „Voda sa dostala všade. Z dvora vliezla do domu, zaplavila všetky tri miestnosti, skrine, koberce. Zničené sú steny, podlaha. Dom je už len ťažko použiteľný,“ hovorí Arnošt Kosorú.

On má 34-rokov, jeho žena je o dva roky mladšia. Majú deväť detí. Troch synov a šesť dcér. Situáciu bolo treba riešiť a ratovať deti. Pomohla obec. „Situácia u Kosorúovcov bola kritická v nedeľu večer. Evakuovali sme ich dočasne do šatne futbalistov pri ihrisku, v pondelok sme im pripravili obecný neobývaný starý dom. Ten sme vyupratovali a poskytli rodine,“ vysvetľuje starostka Irena Hanobiková.

Náhradný dom je schátraný, rodine však poslúži ako azyl. Judita Kosorúová tvrdí, že keď ich dom obschne, vrátia sa tam. Starostka tvrdí opak. „Dom je vo veľmi zlom stave. Museli sme ho odpojiť od elektriny. Rodina sa doň podľa všetkého už nevráti,“ dodáva. V priebehu roka by ju mala obec presťahovať do bytovky pre sociálne slabšie rodiny, ktorú práve stavia.

Dočasné bývanie Kosorúovcov stojí hneď vedľa ich zaplaveného domu. Na plote okolo sa stále suší kopa oblečenia.

debata chyba