Zámok za korunu sa zmení na hotel

Zrúcaniny zámku vo Vígľaši obec roky ponúkala na predaj za korunu. Nájsť investora sa jej podarilo až po rokoch a napokon sa z neho stane štvorhviezdičkový hotel s kongresovým centrom. Rozsiahlu rekonštrukciu za najmenej 14 miliónov eur plánujú dokončiť do konca roku 2012.

28.06.2010 09:41
Vígľaš, zámok, Foto:
Rekonštrukčné práce na zrúcanine zámku vo Vígľaši, z ktorého má byť kongresový hotel, sú v plnom prúde. Niektoré časti zámku ako rytiersku sálu a kaplnku sprístupnia verejnosti ako kultúrnu historickú pamiatku.
debata

Investora oslovil unikátny historicko-kultúrny pôvod objektu, prostredie, v ktorom sa nachádza a pomerne ľahká dopravná dostupnosť. S čistiacimi prácami začali vlani na jeseň. „Teraz pokračujú práce na rekonštrukcii a obnove hradného opevnenia a priľahlých bášt i samotného zámku. Na všetky stavebné úpravy dozerajú pamiatkari,“ hovorí Ľudmila Červenková zo spoločnosti Zámok Vígľaš.

Náklady na rekonštrukciu pôvodne odhadli na 14 miliónov eur, ale predpokladajú, že sa ešte zvýšia. Projekt bude spolufinancovaný šiestimi miliónmi eur z eurofondov ako nenávratný príspevok na obnovu tejto kultúrnej pamiatky s jej využitím v rámci rozvoja cestovného ruchu v regióne. Niektoré časti zámku ako rytiersku sálu a kaplnku po rekonštrukcii sprístupnia verejnosti. 

„Je to jediný historický objekt v zozname kultúrnych pamiatok v Detvianskom okrese. Okrem peknej dominanty celého regiónu zrekonštruovaný zámok prinesie aj pracovné miesta, a to nielen priamo v ňom, ale následne aj v rámci turizmu,“ myslí si vígľašský starosta Pavel Výboh.

Ešte pred predajom obec opravila z eurofondov dve veže a časť opevnenia, ktorým hrozilo zrútenie. Rozsiahlejšiu rekonštrukciu si dovoliť nemohla, preto ponúkala zámok na predaj za korunu. V zmluve zakotvili, že investor musí do desiatich rokov preinvestovať minimálne sto miliónov korún (3,34 milióna eur), potom sa stane vlastníkom zámku. V opačnom prípade musí zámok obci vrátiť bez nároku na vrátenie vložených investícií.

„Podmienky sú už teraz splnené a na budúci to prevedieme,“ dodal starosta. Pôvodná stavba je zrúcaninou gotického hradu zo 14. storočia. Zámok je v troskách od roku 1945, keď bol zničený pri prechode frontu.

debata chyba