Sereď: Policajti si tu podávajú ruky a tykajú s mafiou, sťažujú sa ľudia

Prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak prišiel na mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Seredi, aby sa vyjadril k riešeniu sťažnosti obyvateľov na činnosť polície v meste. Stretol sa tu s asi tromi stovkami obyvateľov, ktorí na rokovanie zastupiteľstva prišli osobne. Sťažnosť začali spisovať v utorok, doteraz sa zozbieralo 1 868 podpisov. Stav hodnotia ako neúnosný a nenormálny.

27.08.2010 11:03
jaroslav spišiak, polícia Foto:
V Seredi urobíme poriadok, odkazuje policajný šéf Jaroslav Spišiak.
debata (79)

„Je smutnou realitou, že napriek niektorým policajným akciám na úseku likvidácie drog, je tento fenomén najvypuklejší práve v meste Sereď. V našom meste jazdia motocyklisti po hlavnej ulici bez prilby na zadnom kolese, rýchlosťou okolo 100 km/h. Po bočným uliciach nehovoriac, tieto sú arénou pre motorkárov jazdiacich rýchlosťou okolo 150 km/h bez povšimnutia polície. Občania vidia, ako si policajti tykajú a podávajú si ruky s osobami, ktoré normálny slušný človek nazve vagabund a takéto osoby v konečnom dôsledku otvorene a verejne demonštrujú svoje postavenie tým, že nerešpektujú a porušujú zákony všade, kde je to len možné za nemej účasti polície,“ píše sa v sťažnosti.

Spišiak obyvateľom prisľúbil riešenie situácie a zameranie policajných zložiek v kraji na Sereď, pretože situáciu tu hodnotí ako „vypuklejšiu ako v iných mestách“. „Sereď je považovaná za mesto, kde je najhoršia situácia z hľadiska organizovaného zločinu na Slovensku,“ povedal. Sľúbil, že obyvatelia sa budú cítiť bezpečnejšie.

Spišiak: V Dunajskej som to dokázal, urobím tak aj tu

„V Dunajskej Strede sme to dokázali, dokážeme to aj tu,“ povedal. Narážal tým na svoje pôsobenie vo funkcii okresného policajného riaditeľa v Dunajskej Strede v období, kedy bolo mesto ťažko skúšané podsvetím. Krátko po nástupe Spišiak riešil najväčšiu mafiánsku popravu v dejinách Slovenska – vystrieľanie gangu Pápayovcov v reštaurácii Fontána.

Konkrétne kroky Spišiak nešpecifikoval, podľa neho budú v réžii nového krajského policajného riaditeľa. Súčasný riaditeľ Bystrík Stanko podľa neho končí aj pre neúnosnú situáciu v Seredi. Sťažnosť budú obyvatelia posielať premiérke, ministrovi vnútra a ďalším kompetentným orgánom. Jedným z iniciátorov sťažnosti je aj poslanec Ladislav Korbel. Ten na zastupiteľstve prehovoril o útoku na jeho rodinu zo strany miestnej mafie, ktorý sa stal v noci zo stredy na dnes. Jeho bratom zhorela predajňa a ich susedom autá. „Ešte v noci o 2:00 som s páchateľmi komunikoval, o 04:30 mi volali bratia, že im horia autá. Pravdepodobne si ich pomýlili so mnou.“

79 debata chyba