Zachránili Židov, dostali pamätník

Jedinečný pamätník venovaný všetkým Slovákom, ktorí zachraňovali Židov pred deportáciami do koncentračných táborov počas druhej svetovej vojny, otvorili v stredu vo Zvolene. V Parku ušľachtilých duší pribudlo v predvečer Dňa obetí holokaustu a rasového násilia pietne miesto Cesta pokory.

09.09.2010 10:27
Park ušľachtilých duší, Zvolen Foto:
V predvečer Dňa obetí holokaustu a rasového násilia otvorili vo Zvolene jedinečný pamätník Park ušľachtilých duší. Pod jeho umelecké stvárnenie sa podpísali umelci Peter Abonyi, Peter Kalmus a Pavol Macho.
debata (14)

„Je to mimoriadna udalosť pre celé Slovensko, pretože takýto pamätník nie je v celej Európe. Je spomienkou na ľudí, ktorí pomáhali Židom v ťažkých časoch a riskovali aj obetovali pri tom svoje vlastné životy,“ povedal Jozef Klement z banskobystricko-zvolenskej židovskej náboženskej obce.

Do preskleného sarkofágu, ktorý pripomína hrob, sa zostupuje schodmi asi dva metre pod zem. Jeho povrch je pokrytý tisíckami umelecky preparovaných kameňov, ktoré symbolizujú obete holokaustu a koľajnice pripomínajú prevoz transportov do koncentračných táborov. Cesta, počas ktorej znie pohrebná židovská pieseň, vyúsťuje k bielym schodom smerujúcim k stromu života.

Park ušľachtilých duší leží hneď vedľa zvolenského židovského cintorína, ktorý bol miestom masových popráv židov, partizánov aj civilistov. Nachádza sa v ňom masový hrob, v ktorom je pochovaných 140 obetí fašizmu. V stredu tu odhalili prvú z tabúľ so 132 menami zo 730 Židov, ktorých počas holokaustu deportovali zo Zvolena a už sa nevrátili.

Hlavným organizátorom projektu je Izraelská obchodná komora. Podľa jej generálnej tajomníčky Evy Krajmerovej doň za štyri roky investovali zhruba 250-tisíc eur z peňazí ich členov a rôznych darcov.

14 debata chyba