Pri Bratislave našli unikátny hrob germánskeho náčelníka

Unikátny hrob germánskeho náčelníka z 1. storočia nášho letopočtu sa podarilo nájsť archeológom pri Bratislave. Nebožtík mal pri sebe milodary, ktoré predstavovali na tú dobu rozprávkové bohatstvo. Našlo sa tu sedem bronzových nádob, tri hlinené a dve sklenené misky - všetko importy z Rímskej ríše, ale aj šatové spony, britva, nôž, ovčiarske nožnice, ostrohy a súčasti opasku.

17.09.2010 09:26
debata (7)

„Najmä sklenené nádoby vyzerajú, akoby boli vyhotovené včera, a nie pred takmer dvetisíc rokmi. Osobitnú pozornosť si zasluhuje aj bronzová kanvica s vyobrazeným božstvom, pravdepodobne bohom obchodu Merkúrom,“ povedal vedúci výskumu Kristián Elschek. Presnú lokalitu nálezu archeológovia nechcú zatiaľ zverejniť, aby neprilákali rabovačov nálezísk na Slovensku.

Nájdený náčelník bol príslušníkom najvyššej spoločenskej vrstvy prichádzajúceho obyvateľstva. Konštrukcia hrobovej jamy mala tvar komory. Kostra pôjde na rádioizotopový rozbor, ktorý okrem iného ozrejmí, či sa narodil na našom území alebo sem prišiel s germánskymi skupinami z Polabia v Čechách.

Riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay zdôraznil význam objavu v stredoeurópskom kontexte. V minulosti sa na Slovensku síce našli bohaté hroby zo staršej rímskej doby, vždy však išlo o náhodné nálezy a často už čiastočne rozkradnuté.

„V tomto prípade ide o prvý hrob objavený archeologickým výskumom. To znamená, že k dispozícii je celý inventár hrobu, a najmä je všetko dôkladne zdokumentované,“ povedal.

7 debata chyba