Nová diaľnica skrýva dávnu históriu

Pod budúcou diaľnicou D1 našli niekoľko vzácnych objavov z praveku. V novembri skončili archeológovia výskum pod plánovanou križovatkou pri Bytčici, kde sa im podarilo odkryť pohrebisko z bronzovej doby. Našli sa aj rôzne predmety, kúsky šperkov, bronzovej spony či nádob, ktoré budú ešte skúmať v Archeologickom ústave Slovenskej akadémie vied v Nitre. Aj keď ide o historicky významný objav, trasovanie diaľnice sa tým nezmení.

06.12.2010 09:48
vykopávky, archeológovia, diaľnica Foto:
Pod trasou budúcej diaľnice D1 pri Bytčici odkryli archeológovia 700 hrobov a 15 kamenných mohýl.
debata (4)

Archeológovia mali možnosť skúmať v mieste plánovanej križovatky pri Bytčici celé pohrebisko, veľké asi jeden hektár. Odkryli viac ako 700 hrobov a 15 kamenných mohýl. Mohyly pripomínajú kamenný veniec, v ktorého strede bol centrálny hrob. Ďalšie hroby vznikali v okolí, išlo zrejme o rodinných príslušníkov, ktorých zvyšky sa tam dokladali v priebehu 100 až 200 rokov.

Územie, kde našli pohrebisko, sa zatiaľ využívalo len na poľnohospodárske účely, preto boli niektoré mohyly zničené orbou. Barbara Zajacová z Archeologického ústavu SAV označila nález za veľmi významný. „Je to jedno z mála pohrebísk, ktoré bolo preskúmané komplexne, celá jeho rozloha aj so širším okolím a tiež všetky hroby,“ uviedla. Nález tiež potvrdzuje praveké osídlenie severozápadnej časti Slovenska.

Na trase budúcej diaľnice sa našlo aj slovanské osídlenie pri Bitarovej, v Ovčiarsku osídlenie zo železnej doby a pri Bánovej odkryli žiarové hroby z konca eneolitu. Podobne veľké výskumy sa v okolí Žiliny zatiaľ robili len pred výstavbou automobilky Kia.

Aj teraz však museli archeológovia dávať pozor na vykrádačov hrobov. „Tým sa nevyhneme pri žiadnom výskume. Pri Bytčici bolo asi 30 hrobov zničených, je to neúcta k zosnulým,“ pripomenula Zajacová.

Výskum v teréne popri žilinskej časti D1 už skončili. Nájdené predmety previezli do archeologického ústavu v Nitre, kde ich umyjú, roztriedia a budú ďalej skúmať a konzervovať. Kosti pôjdu na antropologickú analýzu. A z črepín sa budú skladať a rekonštruovať tisícročné nádoby. Nie je vylúčené, že v budúcnosti si objavy z D1 pozrie aj verejnosť, vystavené by mohli byť v Považskom múzeu v Žiline.

4 debata chyba