Na Technickej univerzite v Košiciach postavili študenti vlastné auto

Študenti Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach si postavili vlastné auto. Až na podvozok a motor ide o ich vlastné dielo, pričom kabriolet ICAR 2010 okamžite upúta pozornosť svojím dizajnom.

08.12.2010 13:23
Roadster ICAR Foto:
Roadster ICAR je dielom tímu študentov Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.
debata (13)

Zadanie pritom nebolo jednoduché. Cieľom bolo postaviť automobil tak, aby modeloval postup automobiliek. Navyše auto malo zaujať svojou originalitou, agresivitou, rýchlosťou, modernými inovačnými prvkami a športovým vzhľadom.

„Ako základ poslúžil podvozok z Fabie, ako pohonná jednotka poslúžil motor TDi s objemom 1,9 litra a výkonom čipovaným na 120 koní,“ vysvetlil Miloš Liba z Katedry technológií, materiálov a oddelenia automobilovej výroby Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Auto dosiahne maximálnu rýchlosť vyše 200 kilometrov za hodinu.

Rok trval návrh a vývoj vozidla, ďalší rok pracovali na tom, aby navrhnuté línie prešli do finálnej podoby. Výsledkom je elegantný dvojsedadlový roadster s dĺžkou karosérie 418, šírkou 170 a výškou 139 centimetrov. Originálna karoséria má výsuvné krídlové dvere, zabudované oceľové výstuže a laminátové dielce. Použili sa aj uhlíkové materiály.

Na tom, aby auto uzrelo svetlo sveta, sa podieľali študentské tímy, odborným garantom bol riaditeľ Ústavu technológií a manažmentu a zároveň vedúci Inovačného centra automobilovej výroby Technickej univerzity v Košiciach Milan Kováč. Pozoruhodné je, že projekt nemal žiadny grant, financie poskytol dekan Strojníckej fakulty Miroslav Badida z fondu budovania laboratórií.

Zdá sa, že tvoriví a snaživí študenti nepovedali posledné slovo. „Už sa pracuje na ďalšom projekte, ktorý bude od tohto odlišný. Pôjde o elektromobil,“ uzavrel Miloš Liba.

13 debata chyba