Zo sôch v Komárne sú fackovací panáci

Poškodzovanie sôch a pamätníkov v Komárne sa opakuje už takmer pravidelne. Vandali okrem kladív a hrubej sily používajú čoraz ťažšie zmývateľné farby. Majitelia diel počítajú škody už v tisícoch eur. Najhoršie je na tom socha svätých Cyrila a Metoda uprostred kruhového objazdu na Kossuthovom námestí. Vlani ju odhalil odchádzajúci premiér Robert Fico. Podstavec začiatkom tohto roka niekto poškodil asi dvadsiatimi ranami kladivom, samotnú sochu niekto dvakrát polial farbou. Pričom tá druhá farba bola agresívnejšia a ťažko zmývateľná - acetónová.

19.01.2011 08:06
súsošie Sv. Cyrila a Metoda Foto:
Súsošie Sv. Cyrila a Metoda v Komárne.
debata (128)

Na podstavci sú odbité rohy, takže bude potrebná výmena celej jednej mramorovej dosky. „Škodu odhadol architekt Miroslav Rusko, autor podstavca, na 9-tisíc eur, za predpokladu, že by poškodenú časť vymieňala firma, ktorá realizovala stavbu,“ uviedol predseda Matice slovenskej v Komárne Jozef Černek. Náklady na odstránenie acetónovej farby už medzitým uhradil neznámy podnikateľ.

Druhým najčastejším terčom útokov je pamätník Trianonu. Minulé leto ho pred priaznivcami odhalil Ján Slota. Krátko na to kamera zachytila útok jedného vandala. Muž vystúpil z auta, zobral do ruky mohutné kladivo a začal mlátiť do kameňa.

Najnovšie sa tu predviedol aj podnikateľ János Bósza, ktorý žiada autonómiu južného Slovenska. Na pamätník natiahol vrece na odpadky s maďarským nápisom „Tento pomník je prejavom šovinizmu SNS. Ďakujeme, neprosíme si“. Bószu si však všimla policajná hliadka. „Prípad sa prešetruje, páchateľovi hrozí pokuta za priestupok proti majetku,“ uviedla policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

V budove Matice slovenskej medzitým miznú písmená z nápisov. Bude tiež potrebná výmena poškodenej pamätnej tabule za približne tisíc eur. Predseda Černek dostáva z času na čas výhražný anonymný list. „Je to celé smutné, najmä keď sme všetci súčasťou Európy, ktorá má zjednocovať,“ povedal.

Príčiny útokov a vandalizmu siahajú podľa niektorých obyvateľov mesta niekoľko mesiacov dozadu, keď sa sochy osádzali na podstavce. Či už to bola socha svätého Štefana alebo Cyrila a Metoda, obidve akcie sprevádzali slovné prestrelky medzi slovenskými a maďarskými politikmi. Slovenská strana bránila prejsť maďarskému prezidentovi cez hranice do Komárna. A naopak, maďarskí aktivisti vypískali slávnostné odhalenie sochy Cyrila a Metoda.

Súčasný primátor Anton Marek zabezpečil kamerový dohľad súsošia svätcov aj sochy svätého Štefana. Mestská polícia im tiež venuje zvýšenú pozornosť. Najnovšie sa skupina obyvateľov Komárna usiluje o to, aby pápež pri svojej najbližšej návšteve Slovenska zavítal aj do Komárna a do Nových Zámkov, kde tiež plánujú odhaliť ďalšiu zo sôch Cyrila a Metoda.

128 debata chyba