Pitnú vodu má obec len v škôlke

Sedemsto obyvateľov Uzovskej Panice v okrese Rimavská Sobota je už celé mesiace odkázaných iba na jeden zdroj pitnej vody. Je ním obecná studňa pri materskej škole s vlastnou čističkou a filtrom. Tá je v budove za zamknutými dverami. Obec ich pre svojich obyvateľov otvára každý deň od 14. do 16. hodiny. Voľný prístup k nej ľudia nemajú pre vysoké náklady na prevádzku.

27.04.2011 16:19
Zuzana Kušnírová Foto:
Pracovníčka obecného úradu v Uzovskej Panici Zuzana Kušnírová pri jedinom mieste v obci, kde si ľudia môžu nabrať pitnú vodu.
debata

„Filter na čističke musíme meniť každé dva mesiace. Stojí nás to vždy okolo 600 eur, čo je pre takú malú obec, ako sme my, veľmi náročné,“ vysvetľuje starosta Peter Babík.

Dôvodom, prečo ľudia nemôžu používať vodu zo svojich studní, sú vlaňajšie záplavy. „Pod vodou bolo 60 percent obce. Voda zaliala studne, no aj septiky, ktorých obsah sa dostal aj do zdrojov vody a tú úplne znehodnotil. Istý čas bola voda úplne žltá. Časom zbledla, no obsahuje vysoké hodnoty dusičnanov a nie je vhodná na používanie,“ hovorí starosta. Záchranou pre ľudí je preto obecná studňa s čističkou, ku ktorej sa každé popoludnie zbiehajú ľudia zo všetkých koncov. Na provizórne zásobovanie svojich domácností si už zvykli.

„Denne načapujú tak dva či tri kubíky vody,“ hovorí pracovníčka obce Zuzana Kušnírová, ktorá miestnosť s prívodom pitnej vody ľuďom otvára. Dedinčania ju používajú na pitie i varenie. Niektorí dokonca aj na pranie či umývanie riadu. Tá, ktorú majú doma v studniach, nie je podľa slov starostu vhodná ani na umytie špinavých tanierov.

Každý druhý deň obec dodáva vodu aj do miestnej škôlky, kde varia obedy asi pre šesťdesiat stravníkov. Vedúca jedálne Ľubica Ambrichová hovorí, že kuchárkam dá manipulácia s päťdesiatli­trovými bandaskami, v ktorých im vodu vozia, poriadne zabrať a nevie, ako dlho to ešte vydržia.

Regionálny hygienik Dušan Béreš z Rimavskej Soboty zdôrazňuje, že s vysokým obsahom dusičnanov vo vode majú problém v celej južnej časti okresu Rimavská Sobota. „Vodou z verejných vodovodov je v okrese zásobených len necelých sedemdesiat percent obcí,“ hovorí Béreš. Verejný vodovod by bol riešením aj pre obyvateľov Uzovskej Panice. Pre vysoké náklady na výstavbu je to však zatiaľ v obci nereálne.

debata chyba