Diviaky zo žilinského sídliska neodplašili. Pribudli už aj mláďatá

Problém s diviakmi, ktoré sa prechádzajú po detskom ihrisku a pred vchodmi panelákov na žilinskom sídlisku Hájik sa nepodarilo vyriešť. Skôr sa ešte rozrástol. Diviačice na sídlisko naučili chodiť už aj svoje mláďatá.

08.06.2011 16:48
diviaky Foto:
Až priamo k panelákom a detskému ihrisku na sídlisku Hájik chodia diviaky. Na potravu ich naučili ľudia, ktorí im hádžu pečivo a jablká.
debata (3)

Samicu s mladými sme na sídlisku zastihli v utorok o deviatej hodine večer. Podľa obyvateľov sa tam pohybovali už dve hodiny. Kľučkovali pomedzi detské preliezky, len kúsok od ľudí sediacich na lavičkách. Občas stará diviačica pozrela na balkóny smerom k ľuďom, akoby čakala, či jej niečo zhodia. Niektorí zvieratá v minulosti takto prikrmovali. Teraz to vraj už nerobia, vyčistili si okolie, no diviaky chodia stále. Jednoduchý zdroj potravy si zapamätali a preto sa vracajú. „Každý deň sú tu, vôbec sa neboja, stratili plachosť,“ hovorí Miroslav Košík zo sídliska.

Podľa šéfa Národného parku Malá Fatra Michala Kalaša to nie je prirodzené správanie. Situácia je o to nebezpečnejšia, že ide o samicu s mladými. „Mohla by byť nebezpečná, keby ste sa chceli priblížiť k mláďatám. V takom prípade môže diviačica zaútočiť. Už menej pravdepodobné je to u samostatných jedincov,“ potvrdil zoológ. Z atrakcie sa tak stáva problém, ktorý od marca riešia poľovníci aj žilinský magistrát.

Tajomník regionálnej organizácie Slovenského poľovníckeho zväzu v Žiline Peter Marčulinec potvrdil, že v okrese Žilina ulovili už 200 diviakov a plánujú v tom pokračovať. „Lovom sa budeme snažiť zasiahnúť do populácie. Diviaky majú mimoriadnu populačnú dynamiku a chýba im prirodzený predátor,“ dodal Marčulinec. Tvrdí, že nemalé peniaze investovali do odlákavacieho kŕmenia a vraj niektoré diviaky už od sídliska odpútali. Vodiace samice tam podľa neho zostali preto, že sa zdržiavajú na tom mieste, kde v gravidite prežili zvyšok zimy a tam potom vodia aj svoje mladé. Myslí si, že keď budú na poliach dozrievať plodiny, vtedy zo sídliska odídu.

Ľudia zo sídliska však hovoria, že diviaky tam pravidelne chodia už niekoľko rokov. Momentálne vraj pozorujú tri samice a asi 30 mláďat. Za zlú označil situáciu na Hájiku aj primátor Žiliny Igor Choma. Potvrdil, že mesto v týchto dňoch pripravuje takzvané pachové ohradníky – akési penové zábrany, ktoré obsahujú odpudzovacie látky, ktoré imitujú pachy predátorov. Diviakov chcú od ľudí ohradiť aj 800-metrovým plotom. „Robíme majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov, aby sme mohli postaviť plot, cez ktorý sa už zver nedostane. Uvažovali sme aj nad elektrickými ohradami, tie by však neboli bezpečné, najmä pre deti,“ priblížil Choma s tým, že plot by mal byť hotový do konca júna.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba