Žilina si pre rušenie oddelení volá Uhliarika

Namiesto troch oddelení prišla žilinská fakultná nemocnica v júli o päť. Mestu sa to nepáči a dnes sa preto mimoriadne stretnú poslanci.

15.08.2011 13:00
nemocnica, sanitka, Žilina Foto:
Situáciou vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina po zrušení piatich oddelení sa budú zaoberať žilinskí mestskí poslanci.
debata

Kritizované je najmä nečakané zrušenie pľúcneho a infekčného oddelenia.

„Zrušenie oddelení znamená aj čiastočnú likvidáciu reputácie krajského mesta, keďže zdravotná starostlivosť pre ľudí nie je už prístupná v takom rozsahu a kvalite, ako sa automaticky očakáva od Žiliny. Je smutné, že na tento zásah doplatia práve tí najzraniteľnejší, chorí,“ hovorí primátor mesta Igor Choma.

Po zrušení pľúcneho a infekčného oddelenia prešli niektorí pacienti na interné oddelenie. Podľa hovorkyne nemocnice Petry Lihanovej v prípade pacientov z infekčného oddelenia sa už pri ich umiestňovaní zohľadňuje okolnosť, že môžu byť potenciálne infekční. „Vytvorí sa pre nich také prostredie, kde nedochádza ku kontaktu so štandardnými pacientmi interného oddelenia. Personál je poučený, a teda ani transferovou formou nevzniká nebezpečenstvo prenosu,“ povedala s tým, že pacienti s infekciami centrálneho nervového systému sú hospitalizovaní na neurologickom oddelení.

Funguje už len ambulantná infektologická služba, ktorá individuálne manažuje ďalší epidemiologicko-terapeutický postup. Pacienti s veľmi závažnými infekčnými a pľúcnymi ochoreniami budú musieť byť hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici Martin, kde zostalo už len jediné pľúcne oddelenie na celý kraj.

Takýto postup nepovažuje za vhodný hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre infektológiu Ivan Schréter. „Zrušením akéhokoľvek zariadenia dochádza k zhoršeniu dostupnosti pre pacientov a v prípade infektologického zariadenia aj k vyššiemu riziku možnosti zlyhania protiepidemických opatrení,“ skonštatoval. Zdôraznil, že pracovníci odboru sa na redukcii lôžok v nemocniciach nepodieľali.

Žilinský magistrát pozval na dnešné mimoriadne rokovanie okrem poslancov aj ministra zdravotníctva, riaditeľku Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina a šéfa žilinskej pobočky Všeobecnej zdravotnej poisťovne, od ktorých očakávajú objasnenie zrušenia niektorých oddelení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba