Drevený kostolík po oprave znova skladajú

Kostolík v Trnovom, ktorý pre záchranu v zime rozobrali a previezli na východné Slovensko, opäť vyrastá na svojom pôvodnom mieste. Kým bol preč, archeológovia urobili na jeho mieste výskum, ktorý odhalil niekoľko zaujímavostí z histórie vzácnej stavby.

08.09.2011 13:00
Drevený kostolík sv. Juraja, Trnové Foto:
Drevený kostolík sv. Juraja v súčasnosti opäť stavajú na pôvodnom mieste - na cintoríne v Trnovom.
debata

V hroboch, ktoré boli v kostole, sa našlo niekoľko mincí, spona a ďalšie kovové predmety z minulých storočí. „Kostol z roku 1615 bol postavený na mieste, kde predtým boli dva staršie, pravdepodobne drevené kostoly. Reštaurátorsky výskum potvrdil, že maľovaný strop, ktorý sa nachádzal vo svätyni, nie je pôvodný, ale bol do kostola vložený dodatočne z iného objektu a je zhruba o vyše 100 rokov starší ako kostol,“ hovorí riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš.

Strop patrí k najvzácnejším častiam kostola. Pôvodne sa myslelo, že vznikol spolu s kostolom začiatkom 17. storočia. Prieskum a datovanie dreva ho však posunul do konca 15. storočia. „Predpokladám, ale je to len hypotéza, že strop mohol byť vyhotovený pre Lietavský hrad. V čase, keď sa staval kostol v Trnovom, už zrejme pre hrad a jeho reprezentačné priestory nebol dosť moderný a dostal sa do kostola v Trnovom,“ domnieva sa Dudáš.

Samotné časti dreveného zrubu boli natoľko poškodené, že ich museli úplne vymeniť. Preto má zatiaľ hrubá stavba niekoľko farebných odtieňov. „Tie časti, ktoré sú vymenené, sa farebne doladia s tými pôvodnými prvkami. Kostolík však bude svetlejší ako pred rozobratím, s dôrazom na prirodzenú farebnosť. To začiernenie dreva, ktoré sa robilo v 70. rokoch, sa v súčasnosti čiastočne odstraňuje aj z ostatných kostolíkov,“ vysvetľuje Jozef Harčár z firmy, ktorá sa podieľa na rekonštrukcii kostola.

Obnova kostolíka stojí približne milión eur. Budúci rok by mal opäť slúžiť verejnosti. Je to jeden z najstarších a najzápadnejšie umiestnených drevených kostolíkov na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba