Mestskej nemocnici v Zlatých Moravciach hrozí tunel a krach

Osud nemocnice v Zlatých Moravciach, ktorá zabezpečuje starostlivosť asi pre 40-tisíc ľudí, je ako na hojdačke. Zatiaľ čo vedenie mesta nedávno varovalo pred úplným zánikom nemocnice, dnes zrazu presviedča, že bude fungovať normálne.

23.11.2011 15:26
Nemocnica Zlaté Moravce Foto:
Osud mestskej nemocnice s dlhou históriou je neistý.
debata

Nemocnica pritom stojí pred vážnym problémom s peniazmi. Funguje ako príspevková organizácia, čo znamená, že na jej chod prispieva mesto. To však nemá šancu platiť toľko, ako to od nej vyžaduje nový zákon platný od januára 2012. Mesto doteraz prispievalo dvomi percentami z výrobných nákladov, čo ročne predstavuje vyše štvrť milióna eur. Po novom má platiť niekoľkonásobne viac – najmenej 50 percent z nákladov, čo je nereálne.

„Ak sa systém financovania nemocnice nezmení a zostane príspevkovou organizáciou, mestu hrozí v budúcom roku pokuta 33-tisíc eur, strata licencie a dokonca až úplný zánik nemocnice,“ uviedol poslanec za Smer Marián Kéry. Odvolával sa pritom na dôvodovú správu, ktorú dostal spolu s kolegami od vedenia mesta. V nej primátor a šéf nemocnice naznačili jediné správne riešenie – premenu nemocnice na spoločnosť s ručením obmedzeným.

Poslanci však toto riešenie odmietli, okrem iného aj pre obavy z tunelovania. Miesto toho si odhlasovali vlastný nápad – premenu nemocnice na neziskovku, ktorá má povinnosť investovať všetok zisk späť do nemocnice. Vtom záchrana nemocnice ustala na mŕtvom bode. Primátorovi sa myšlienka neziskovky znepáčila, označil ju tiež za tunel a rozhodnutie poslancov vetoval. Vedenie mesta zrazu zmenilo názor aj na ohlásenú katastrofu.

„Mesto garantuje, že nemocnica bude aj naďalej fungovať v doterajšom režime a nebude hroziť strata licencie,“ odpísal prednosta mestského úradu Ján Jamrich s tým, že mesto sa pokúsi zmierniť akékoľvek prípadné následky.

Poslancov náhla zmena postoja prekvapila. „Najprv nás varovali, že nemocnica skončí, ak s tým nič nespravíme. A keď nie je po ich, tak to zrazu prestáva platiť,“ okomentoval to poslanec Kéry. Konečné riešenie sa poslanci pokúsia nájsť na mimoriadnom zastupiteľstve. Veľká časť z nich mieni hlasovať opäť za neziskovku.

Obyvatelia sú v neistote. „Smutné je, že akoby nemysleli na ľudí. Ak nemocnica zanikne, všetci budú musieť za operáciami cestovať doďaleka,“ povedal Stanislav Jenis. Je dôchodca a kvôli niektorým úkonom musí už dnes dochádzať asi 30 kilometrov do Nitry.

Zánik nemocnice hrozil podľa vedenia mesta už v lete tohto roku. Vtedy Všeobecná zdravotná poisťovňa ohlásila škrtanie lôžok na chirurgii a tiež na jednotke intenzívnej starostlivosti, úpravu nakoniec zmiernila. V roku 2008 sa tu prestali robiť pôrody a zrušilo sa detské oddelenie. Vlani si mesto požičalo z banky asi 1,33 milióna eur, aby nemocnicu zachránilo pred dlhmi a exekútormi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba