Duchoň už bustu má. Kto bude ďalší?

"Vídal som ho, ako sedával v okne a hrával na harmonike. Pamätám si ho aj ako veľmi ctižiadostivého. Hrávali sme spolu futbal a vždy, keď ho niekto fauloval, vynútil si pokutový kop," povedal Miroslav Šimek.

23.04.2012 07:00
busta, Duchoň Foto:
Bustu speváka Karola Duchoňa odhalili v Galante pred jeho rodným domom.
debata (6)

No našli sa aj takí, ktorým sa odhalenie spevákovej busty na jeho rodnom dome na hlavnej ulici v Galante, nepáčilo. Vraj preto, že sochu postavili človeku, ktorého život predčasne ukončil alkohol. Zomrel ako 35-ročný. Bývalý spolužiak Milan Ščepka však namietal: „Nepostavili sme mu bustu za to, že bol špička v pití, ale za to, že bol špička v speve. Veď Karel Gott v ňom videl veľkú konkurenciu.“

V sobotu bol v Galante aj tradičný spomienkový koncert. Duchoňovi priatelia ho prvý raz zorganizovali v roku 2000 pri príležitosti jeho nedožitých 50. narodenín. Odvtedy sa z neho stala tradícia, divadelná sála Mestského kultúrneho strediska býva každoročne vypredaná.

S nápadom postaviť Duchoňovi bustu prišiel Dom Matice slovenskej, ktorý bude ešte do leta pokračovať vo verejnej zbierke. Podľa riaditeľky Zlatice Lehotskej je cítiť, že doba je ťažká. „Od marca sa nám podarilo vyzbierať asi 260 eur. Celkové náklady na bustu sú približne 7-tisíc eur.“ Sumou 3 000 eur prispelo mesto Galanta, časť peňazí poskytol aj trnavský župan Tibor Mikuš.

Tvorcom sochy je akademický sochár Ladislav Sabo, ktorý vyrobil tiež pamätník obetiam leteckého nešťastia pri maďarskej obci Hejce.

V Galante už rozmýšľajú, že postupne by v meste mohli pribudnúť aj ďalšie busty. Padli mená hudobného skladateľa Josepha Haydna či speváčky Evy Mázikovej. Haydna si vybrali preto, že vyše 40 rokov pôsobil ako dvorný dirigent v rodine Esterházyovcov, ktorí v Galante žili, a často tam koncertoval. Je po ňom pomenovaná aj základná umelecká škola, ktorú časť obyvateľov chcela pôvodne nazvať po Duchoňovi.

Ďalšiu bustu môže podľa primátora dostať aj Eva Máziková.

Máziková zasa bývala v tej istej bytovke, pred ktorou v sobotu odhalili Duchoňovu bustu, chodili aj do rovnakej školy. „Viem si to predstaviť, objavil sa taký nápad. Ale zatiaľ nemôžem potvrdiť nič konkrétne,“ povedal primátor Ladislav Maťašovský. „Pani Mázikovú učila moja mama a zachovala sa taká milá spomienka, ako pred týmto domom malé dievča ťahá za sebou harmoniku na káre, pretože ju nevládala odniesť,“ spomína primátor.

6 debata chyba