Angličan sa usadil na samote a stavia kemp

Šesťdesiatročný Angličan Nigel Lulham si plní svoje sny na Slovensku. Rodák z dedinky Kelso roky túžil po tom, aby sa mohol venovať vinárstvu a agroturistike. Zasľúbené miesto našiel na samote za dedinou Záhorce vo Veľkokrtíšskom okrese. Na otázku prečo si vybral túto zabudnutú samotu, odpovedal protiotázkou - prečo toľko ľudí zo Slovenska žije a pracuje v Anglicku?

29.04.2012 17:00
Nigel Lulham Foto:
Nigel Lulham si myslí, že Slovensko je v oblasti turizmu veľmi perspektívnou krajinou.
debata (5)

Lulham pracoval v Anglicku ako manažér farmy, južné Slovensko objavil na internete. Najskôr si kúpil starší dom vo Vieske, ten neskôr predal a usadil sa v Selešťanoch. „Miesto, kde teraz žijem, mi veľmi pripomína moje rodisko, rodičovský dom a aj okolitú prírodu. Keď sa pozriem von oknom, akoby som bol opäť malým chlapcom,“ vysvetľuje. Lokalitu na Slovensku si vyberal podľa ceny nehnuteľností.

Rozostavanú záhradnú chatu prestaval na dom, upravil okolie a asi dvaapolhektárový pozemok s vinicou chce využívať aj na agrotustiku. Hlavným zámerom Nigela je však vybudovať na svojom pozemku stanový kemp, ktorý chce spropagovať v Anglicku a prilákať k nám svojich krajanov.

Mrzí ho, že mnohí ľudia u nás ho berú ako cudzinca, na ktorom sa dá zarobiť. „Napríklad stavbári, ktorí mi pôvodne mali rekonštruovať chatu, chceli 40-tisíc eur, čo bolo veľmi predražené. Nakoniec sa práce urobili za 16-tisíc eur,“ povedal. Dodáva, že aj u nás sú ľudia rôzni, ako všade na svete. Dobrí, aj zlí. Na prírodu u nás však nedá dopustiť.

Nigel prišiel na Slovensko sám. Je rozvedený, v Anglicku žijú jeho dvaja synovia. „Vo svete internetu nie je problém udržiavať kontakty, a to nielen s rodinou, ale aj priateľmi. Navyše dvakrát do roka chodím na pár týždňov aj do Anglicka,“ vysvetľuje, že kontakt s blízkymi nestratil.

5 debata chyba