Strojári lákajú školákov na štipendiá a istú prácu

Strojárske firmy vo Zvolene a okolí hľadajú zamestnancov už na základných školách. Štipendiami, istotou zamestnania a slušným zárobkom presviedčajú žiakov, aby si zvolili stredné školy s technickým zameraním. Firmám totiž už teraz chýbajú kvalifikovaní robotníci a tých, čo budú odchádzať do dôchodku, nebude mať kto nahradiť.

11.05.2012 12:00
debata (1)

„Pociťujeme veľký nedostatok strojárskych profesií, najmä obrábačov kovov a pracovníkov na CNC strojoch, ktorí sa postavia k stroju a začnú robiť. Takých je veľmi málo. Potrebovali by sme ročne okolo 50 ľudí len v strojárskych profesiách. Zo škôl s takýmto zameraním, ktorých je v regióne málo, nám prichádza zhruba päť až desať absolventov,“ povedal Ján Štriho z PPS Group v Detve.

Mladých ľudí sa preto snažia prilákať na štúdium technických odborov. Okrem istoty zamestnania po skončení školy im ponúkajú rôzne výhody. „Robíme nábory už na základných školách. Počas stredoškolského štúdia dostávajú žiaci štipendium, automatická je prax, kde sa cielene pripravujú na prácu, na ktorú s nimi rátame. Aby sme motivovali práve mladých absolventov, dávame im aj nástupné príplatky,“ hovorí vedúci úseku ľudských zdrojov v Železničných opravovniach a strojárňach vo Zvolene Michal Baláž.

Kvalifikovaný pracovník zarába až do tisíc eur mesačne. Priemerná mzda robotníkov sa napríklad v ŽOS pohybuje okolo 750 až 780 eur, v PPS Group viac ako 900 eur.

Stredné odborné školy nedokážu pokryť požiadavky firiem, pretože mladí ľudia nemajú záujem o strojárske profesie. „Vlani u nás skončilo 25 mechanikov nastavovačov a všetci mali okamžite zamestnanie. Otvorili by sme aj viac tried, keďže záujem o nich je veľký. Teraz bol zápis a prihlásilo sa len 19 žiakov, pričom zapísať môžeme 30,“ konštatuje riaditeľ Spojenej školy v Detve Ján Melich.

Firmy sa odborníkov snažia získať aj cez rekvalifikačné kurzy. Takýto kurz absolvoval aj Juraj Jasenský. Vyštudoval strednú drevársku školu a od jej skončenia nemal tri roky stále zamestnanie, teraz ho dostal v strojárskej firme vo Zvolene. „O strojárstvo som sa zaujímal nielen preto, že ma to baví, ale najmä preto, že je v ňom veľa pracovných ponúk a reálna možnosť získať trvalú prácu,“ povedal.

Riešenie nedostatku strojárov v regióne je jedným zo základných zámerov 1. slovenského strojárskeho klastra. Jeho členmi je desať strojárskych firiem, osem stredných škôl so strojárskym zameraním v Banskobystrickom kraji, zvolenská Technická univerzita, banskobystrická župa, jedna konzultačná a jedna výskumno-vývojová firma.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba