Diviaky prenikajú hlbšie do sídliska, plot nepomohol

Problém s diviakmi na Hájiku v Žiline sa nedarí vyriešiť a zvieratá sa naďalej špacírujú v centre sídliska. Nepomohli pachové odpudzovače, plot, plašenie ani poľovačka.

13.06.2012 15:00
diviak Foto:
Diviaky sa po žilinskom sídlisku Hájik prechádzajú pravidelne, táto fotografia sa najnovšie objavila na sociálnej sieti.
debata (9)

Naopak, z okraja sídliska sa diviaky presúvajú čoraz bližšie k panelákom. Diviačice aj túto jar opäť učia mláďatá na ľahko dostupnú potravu od ľudí. Chodia od jedného smetného koša k druhému, ktoré pre ne slúžia ako kŕmidlá.

„Majú svoju trasu, chodia popri košoch. Cez víkend smetiaky bývajú plné, lebo ich smetiari vysypávajú až v pondelok, na to si už zvykli a tam sa kŕmia,“ hovorí obyvateľka sídliska Monika Galová. Problém na Hájiku sa rieši roky, diviakov však na sídlisku neubúda, skôr naopak, je ich viac. Stratili plachosť a prítomnosť ľudí im vôbec neprekáža. Osveta, aby ľudia nenechávali porozhadzované odpadky a aby zvieratá nekŕmili, nezaberá.

Šéf poľovníckeho združenia Hubertus Dušan Roubal za dôležité považuje aj odstránenie náletových drevín a krovín pri sídlisku, v ktorých sa zver ukrýva. Mesto tvrdí, že pozemky, ktoré sú v jeho majetku, už zrevitalizovalo a vyzvalo aj ďalších majiteľov, aby si pozemky dali do poriadku. „Ak porasty neodstránia, mesto Žilina ich bude finančne sankcionovať,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba k výzve.

Mesto investovalo 80-tisíc eur do asi 1 000 metrov dlhého plota, ktorý dalo postaviť pri sídlisku. Ten však zver obchádza. Vlani v lete diviaky plašili poľovníci a v novembri zorganizovali poľovačku, keď sa podarilo uloviť tri kusy diviakov. Dali urobiť kŕmidlo ďalej od sídliska, nakúpili tony zemiakov a snažia sa diviačiu zver zo sídliska odlákať. Nepomohlo to. Riešením je preto poľovačka. Združenie Hubertus môže v celom svojom revíri tento rok uloviť 111 kusov diviakov, zatiaľ od 1. marca ulovili priamo v lokalite pod Hájikom štyri kusy.

9 debata chyba