Voda ako luxus. Na Martinkách je jedna z najdrahších

Nové ceny vodného a stočného sú pre chatárov z Martinských holí likvidačné. Pred mesiacom stúpli oproti starým cenám približne o 1 300 percent. Podľa vodárenskej spoločnosti je voda v stredisku najdrahšie vyrobenou vodou v rámci firmy a vytvára ročne stratu 130-tisíc eur.

17.11.2012 17:00
pitná voda, Martinské hole Foto:
Cena pitnej vody niekoľkonásobne stúpla. Pocítia to chatári, aj reštaurácie priamo v stredisku Martinské hole. Na snímke kuchyňa reštaurácie apartmánového domu Ponorka.
debata (6)

Vlani bola cena vodného a stočného približne 2 eurá, nová je 27 eur za 1 kubický meter. „Pre ubytovacie zariadenia a gastronomické prevádzky je to neúnosná cena. Keby ju mali premietnuť do ceny za ubytovanie, tak by sa to ubytovanie stalo nepredajným,“ hovorí Juraj Balucha, manažér strediska Martinské hole. Zdôraznil, že lyžiarska sezóna nie je ohrozená, zdraženie sa nedotkne vody na zasnežovanie, na to má stredisko vlastný zdroj.

Vodárenská spoločnosť zvýšenie cien oznámila vo dvoch riadkoch na konci faktúry za minulé obdobie a len pár mesiacov pred začiatkom zimnej sezóny, čo chatári označili za podraz. Zvyšovať ceny za ubytovanie napriek tomu neplánujú, aj keď im hrozí, že skončia v strate. Niektoré termíny sú už vypredané a ceny ubytovania sú dlhodobo známe. „Bolo by to nefér voči našim hosťom,“ potvrdila riaditeľka hotela Martinské hole Gabriela Krchová.

Stredisko je jednou z prevádzok Turčianskej vodárenskej spoločnosti. „Dosiaľ bolo spomenuté stredisko zaradené v rámci balíka stredísk spoločnosti a jeho náklady boli prenesené v rámci jednotnej cenotvorby v rámci Turca. Jednoducho povedané občania a firmy v Turci sa skladali na cenu vody pre podnikateľské subjekty na Martinských holiach,“ píše v stanovisku generálny riaditeľ spoločnosti Rastislav Zábronský. Obce a mestá zvýšenie cien pre obyvateľov odmietli.

Zábronský dodáva, že stredisko ekonomicky odčlenili a vytvorili dcérsku spoločnosť Turvod – MH, ktorá prevádzkuje vodovod a kanalizáciu len v stredisku. „Cena, ktorá takto vznikla, odzrkadľuje skutočnosť a vývoj, podotýkam bez akéhokoľvek zisku, snažíme sa priblížiť k nule,“ uvádza v stanovisku.

Ceny za vodu na Martinkách nepodliehajú regulácii Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Obvodný úrad životného prostredia rozhodol, že vodovod v stredisku, ktorý spravuje dcéra Turvodu, nie je verejný, ale areálový. „Táto spoločnosť nevykonáva regulovanú činnosť v zmysle zákona o regulácii. To znamená, že nevykonáva výrobu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom ani odvedenie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou,“ uviedol hovorca úradu Miroslav Lupták.

Ako sa mohol zmeniť vodovod z verejného na areálový, Krajský úrad životného prostredia v Žiline nevysvetlil. „Tunajší úrad eviduje podanie v predmetnej veci. Momentálne je to v štádiu riešenia, preto nie je možné podať bližšie informácie,“ informovala za úrad životného prostredia Dagmar Grófová.

Chatári podnikli právne kroky a proti enormnému zvýšeniu cien sú pripravení brániť sa i súdnou cestou. Tvrdia, že podľa kolaudačného rozhodnutia spred 23 rokov je vodovod zaradený ako verejný. „Pokiaľ by vodovod mal byť zaradený ako areálový, malo byť realizované určité právne konanie, na ktoré sme mali byť prizvaní všetci prevádzkovatelia chát v Martinských holiach, čo sa nestalo,“ myslí si Krchová.

Vodári, prevádzkovatelia chát i strediska sa zhodujú, že o probléme by mali spoločne rokovať a nájsť riešenie. Ak sa nedohodnú, chatári uvažujú, že si ďalšiu sezónu budú vodu zabezpečovať samostatne z vrtu, z ktorého čerpali pred rokmi.

6 debata chyba