Unikátny kríž s anjelskými krídlami chcú zachrániť

Najstarší drevený vyrezávaný kríž v Podpoľaní s unikátnymi anjelskými krídlami roky čaká na svoju obnovu. Leží v depozite detvianskeho múzea a čoraz viac chátra. Jeho osud sa napokon rozhodli miestni vziať do vlastných rúk.

21.12.2012 19:00
križ Foto:
Najstarší drevený kríž v Podpoľaní, ktorý je výnimočný aj anjelskými krídlami, chcú zachrániť verejnou zbierkou.
debata

Kríž pôvodne stál v osade Štoliansko, kde ho tamojší obyvatelia zhruba pred štrnástimi rokmi vymenili za nový. Už vtedy bol pomerne zničený a v takomto stave sa dostal do Podpolianskeho múzea v Detve.

„Tento prícestný kríž pochádza pravdepodobne z prelomu 19. a 20. storočia. Je skutočne ojedinelý hlbokou rezbou a bohatou motivikou, plnou kresťanskej symboliky. Od iných sa viditeľne odlišuje anjelskými krídlami pod ramenami kríža,“ opisuje jeho výnimočnosť riaditeľka múzea Renáta Babicová. Meno tvorcu nie je známe, ani to, prečo kríž ozdobil aj anjelskými krídlami.

Do jeho záchrany sa teraz púšťa občianske združenie Spoločný záujem, ktoré chce v spolupráci s mestom získať peniaze na dôkladné odborné zreštaurovanie a následne na vhodné umiestnenie, aby bol unikátny kríž prístupný širokej verejnosti. Na tento účel vyhlásili verejnú zbierku, ktorá potrvá do marca.

„Predbežne by sme kríž chceli umiestniť v krytom výklenku na budove Podpolianskeho múzea. Všetko bude závisieť od získaných finančných prostriedkov,“ spresnila Margita Gajdošová z detvianskeho mestského úradu.

Detvianske drevené kríže na rázcestiach, pozdĺž ciest či pri kostoloch alebo na súkromných pozemkoch dotvárajú rázovitú tvár Podpoľania. História ich výroby je vyše storočná a pokračuje dodnes. Menšie sa nachádzajú na miestnych cintorínoch.

Časť najhodnotnejších premiestnili ku Kalvárii v Detve, kde tvoria samostatnú expozíciu drevených náhrobných krížov. V 40. rokoch minulého storočia sa detvianske náhrobné kríže dostali aj na symbolický cintorín vo Vysokých Tatrách, kde sú dodnes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba