Psa poštval na ľudí. Zneužil ho ako zbraň?

V žilinskej nemocnici leží 61-ročný muž, ktorého pred týždňom pohrýzol pes. Rotvajler však na ľudí útočil až po tom, čo mu to prikázal jeho majiteľ. Odborníci sa zhodujú, že útočník psa v tomto prípade zneužil ako zbraň. Polícia páchateľa obvinila z prečinu porušovania domovej slobody a ublíženia na zdraví, za čo mu hrozí jeden- až päťročný trest.

31.01.2013 13:00
rotvajler, pán, pes, výcvik Foto:
Pes urobí všetko, čo mu majiteľ povie, pokiaľ je na to trénovaný.
debata (53)

37-ročný muž ešte pred týždňom vykopol dvere a aj so psom vnikol k manželom v rodinnom dome v Hliníku nad Váhom. Bol opitý a psa nahuckal najprv na ženu. „Pes chytil do pysku ženin pravý lakeť. Muž dal potom psovi povel, aby povolil, na čo žena ušla do spálne,“ opísala krajská hovorkyňa polície v Žiline Jana Balogová. Muž povely zopakoval. Pes pohrýzol do ruky aj 61-ročného muža napadnutej ženy. „Obvinený sa pozeral, ako pes muža hryzie, avšak nezakročil. Až keď pes chcel skočiť mužovi po krku, vtedy obvinený priskočil k psovi a odtiahol ho od majiteľa domu,“ dodala Balogová.

Bez ohľadu na to, aký spor alebo problémy mali medzi sebou obidve strany, obvinený muž využil svojho psa na útok proti ľuďom. A zrejme sa dá hovoriť o tom, že mu poslúžil ako zbraň. Dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy a bývalý šéf policajných vyšetrovateľov Jaroslav Ivor hovorí, že podľa Trestného zákona sa za zbraň nepovažuje len technický predmet ako strelná, bodná či sečná zbraň, ale aj neživé predmety ako bejzbalka či kameň alebo aj „živý predmet“, v tomto prípade pes. „Pes môže tiež slúžiť ako nástroj na spáchanie trestného činu a tým, že páchateľ toho psa navedie na útok, že mu sám dá určitý povel, tak toto konanie možno považovať za trestný čin spáchaný so zbraňou,“ povedal Ivor.

Chovatelia psov sa zhodujú, že rotvajler je v celom incidente nevinne a nemožno ho označiť za nebezpečného alebo zlého, pretože len plnil pokyny svojho chovateľa. „Pes urobí všetko, čo mu majiteľ povie, pokiaľ je na to trénovaný. Pokiaľ práve týmto druhom výcviku sa uberal majiteľ s tým svojim psom, tak prišiel a urobil, na čo je trénovaný. Dostal povel a ten pes vykonal zákrok, tak ako ho to majiteľ učil,“ mieni psovod z Kynologického klubu K9 Jozef Hramec.

Chovateľ rotvajlerov, predseda RTW klubu Miloš Butyka si myslí, že takémuto majiteľovi by mal byť odobratý a mal by dostať doživotný zákaz chovať psa. Správanie psa ovplyvňuje najmä človek. Tento prípad nie je o tom, o aké plemeno psa ide, ale o prístupe a výchove jeho majiteľa. „Je za tým človek, nie pes. To je jedno, akého by mal psa. Rotvajler ako plemeno s tým nemá nič spoločné. Jeho majiteľ si ho kúpil, vycvičil a použil. Ten pes vôbec nič nerobil podľa seba, len podľa toho, čo musel urobiť,“ hovorí Butyka.

Čo sa so psom stalo, sa Pravde nepodarilo zistiť. Obvinený muž je stíhaný na slobode. Žena, na ktorú zaútočil, má drobné poranenia, jej manžel je hospitalizovaný na oddelení úrazovej chirurgie v žilinskej nemocnici. „Po uhryznutí psom utrpel rozsiahlu infikovanú ranu na pravom ramene,“ informovala hovorkyňa nemocnice Mária Koporecová s tým, že muž je pri vedomí, v stabilizovanom stave a mimo ohrozenia života.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba