Bratislava plánuje do konca júna opraviť väčšinu výtlkov

Bratislavské cesty sú po zime v katastrofálnom stave a cestári už opravili 7 900 výtlkov. Pri opravách používajú dve technológie, no nie obe sú rovnako kvalitné.

15.05.2013 15:25
Panonska, vytlky, cesty, oprava Foto: ,
Cestári začali s opravou Panónskej cesty v Petržalke.
debata

„Pri technologickom postupe, ktorý zahŕňa frézovanie, následne naliatie zmesi a zarovnanie parným valcom máme záruku až 5 rokov na kvalitu a ďalšiu opravu vozovky v prípade vzniku nového výtlku,“ informoval primátor mesta Milan Ftáčnik. Pri druhom type opravy výtlkov je použitá teplá zmes, ktorou vyplnia vzniknuté trhliny na ceste. Táto technológia je lacnejšia a menej kvalitná, pretože okraje jamy nie sú rovnomerné a k drobeniu dochádza skôr.

Cestári začali opravovať Panónsku cestu v...
Cestári začali opravovať Panónsku cestu v...
+16Panónsku cestu v Petržalke "zdobí" množstvo...

Najväčším problémom, s ktorým magistrát zápasí, sú financie. „Ak by sme chceli opraviť všetky cesty technologicky, potrebovali by sme podľa odhadov 15–20 miliónov eur, no k dispozícii máme len 3,3 milióna. Z tejto sumy sme vyčlenili 2,9 milióna na finančne náročnejšie opravy frézovaním a 400-tisíc na opravy pomocou teplej zmesi,“ povedal Ftáčnik. Mesto disponuje prostriedkami z vlastného rozpočtu a príspevku od vlády, čaká však ešte na financie od Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Najkritickejšie úseky sú na Panónskej a Rusovskej ceste, ďalej na Staromestskej a Račianskej. Posledná z menovaných ulíc je doslova v dezolátnom stave. Len na opravu tejto ulice by potrebovali financie, ktoré majú vynaložiť na opravu ciest v celej Bratislave. Práve v spomínaných úsekoch budú v najbližších týždňoch cestári „zarezávať“ najčastejšie, vodičov tak čakajú viaceré dopravné obmedzenia. Pri frézovaní musia cestári uzavrieť jeden celý jazdný pruh, dĺžka uzavretia vozovky závisí do vážnosti poškodenia.

Mesto apeluje na svojich obyvateľov, aby akýkoľvek podnet súvisiaci s nekvalitným stavom vozovky nahlásili na mailovú adresu vytlk@bratislava.sk. Primátor taktiež prisľúbil, že budú vodičov informovať o stave opráv prostredníctvom fotografií „pred a po“ na stránkach mesta Bratislavy.

debata chyba