Bojná učí, že so Slovanmi to bolo trochu inak

Jedno z najmladších múzeí na Slovensku stihlo za jediný rok svojej existencie prilákať viac turistov ako najväčšie atrakcie v topoľčianskom regióne.

22.05.2013 14:00
bojna, kostol, slovania, rotunda Foto: ,
Lákadlom v okolí je aj najstaršia rotunda z čias Veľkej Moravy, ktorá je ukrytá v kostolíku v Nitrianskej Blatnici.
debata (222)

Viac ako legendárna rekreačná oblasť Duchonka. Aj Archeologické múzeum Veľkej Moravy a skanzen v Bojnej ponúkajú turistom osvieženie. Pre niektorých dokonca studenú sprchu, keď zapochybujú o tom, čo sa o Konštantínovi a Metodovi učili na dejepise.

Najvýznamnejším objavom z Bojnej sú pozlátené bronzové plakety z prenosného oltára. Vedci predpokladajú, že ich bolo sedem. Mohli byť totiž inšpirované zjavením svätého Jána. Našlo sa len šesť. Čo však archeológom najviac zamotalo hlavu, sú fragmenty starých písiem. Jedno z nich je latinka a druhé má znaky podobné ako hlaholika.

Konštantín a Metod mali predchodcov
Plakety sú asi o 100 rokov staršie ako Konštantín a Metod. A tí, ako sa každý učil v dejepise, priniesli hlaholiku. Je to záhada, s ktorou si podľa sprievodkyne Renáty Kramárovej zatiaľ nevedia dať rady ani odborníci. „Môžeme len hádať, či sa na plakety hlaholika dodatočne vytepávala, alebo Konštantín a Metod vychádzali z písma, ktoré na našom území už nejaký čas bolo.“ Plakety okrem iného dokazujú, že na šírení kresťanstva sa podieľali aj iné, staršie misie. Jedna mohla byť až z Írska, odkiaľ pravdepodobne pochádzali aj zvony, ktoré sa tu našli. Jeden sa zachoval celý, čo je mimoriadne vzácne. Druhý podobný exemplár na svete je už len v múzeu vo Vatikáne. Ostatné bojnianske zvony boli rozbité, čo zas dokazuje, že nie každému sa pozdávalo nové náboženstvo, ktoré sa začalo šíriť v strednej Európe.

Údiv vyvolávajú aj ďalšie predmety v zbierke, ktoré vytvárajú obraz všedného dňa Slovanov. Vo vitrínach je ukrytý zapaľovač, píla, ktorá má aj po 1 200 rokoch ostré zuby, tiež rybička, slovanský prototyp skladacieho nožíka, nožnice, kľúče. Ďalší európsky unikát je striebrom plátované kovanie pošvy meča. Podľa najnovších poznatkov symbolizuje strom života. Prekvapí aj nález otrockých okov. „Slovania sa však otrokov rýchlo zbavovali. Nevyužívali ich na prácu ako iné národy, ale predávali ich ďalej a dobre na tom zarobili,“ naznačila Kramárová.

Vystavujú aj sklenenú žehličku
Pýchou slovanských mužov bol aj pred vyše tisícročím opasok. Čím bol zdobenejší, tým mal muž vyššie spoločenské postavenie. Zaujímavosťou bolo, že v Bojnej sa našlo len minimum ženských šperkov. Na to majú návštevníci hneď niekoľko odpovedí. „Muži im žiadne šperky nedovolili, lebo boli drahé. Alebo ich uniesli nájazdníci. Aj s ozdobami,“ zaznieva so smiechom z hlúčika počas prehliadky. K najnovším objavom, ktoré v múzeu odhalili minulý víkend, patrí sklenená žehlička, s ktorou sa žehlili látky, či úlomok skleneného pohára, ktorý si sem kniežatá dali zrejme priviezť.

Všetky nálezy sa našli v lesoch nad obcou Bojná, kde archeológovia postavili repliku slovanského príbytku. Ide o zemnice s rozlohou menšou ako garsónka, do ktorej sa pomestila štvor- až šesťčlenná rodina. Tento rok by mal pribudnúť ďalší zrub.

© Autorské práva vyhradené

222 debata chyba