Trenčiansky VOP je na prenájom

Pre rezort obrany je Vojenský opravárenský podnik (VOP) v Trenčíne priveľkou záťažou, preto ho ponúka do dlhodobého prenájmu.

10.07.2013 09:12
Trenčín, VOP Foto: ,
Pre rezort obrany je Vojenský opravárenský podnik (VOP) v Trenčíne priveľkou záťažou.
debata

Strategický investor by si podnik mohol prevziať od začiatku budúceho roka. „Zákazkové krytie pre VOP Trenčín máme do konca tohto roku. Lenže vzhľadom na rozpočet ministerstva a ekonomickú situáciu v krajine je táto situácia v budúcnosti neudržateľná. Preto prichádzame s krokom, ktorý sa nám osvedčil pri Novákoch,“ povedal minister obrany Martin Glváč.

Vojenský opravárenský podnik v Novákoch dostala vlani do prenájmu spoločnosť MSM Martin. Podľa Glváča sa tento model ukázal ako mimoriadne úspešný. Zákazky pre ministerstvo obrany tvoria už len 10 percent, podnik si našiel inú výrobu a zamestnanosť stúpla zo 129 na 140 pracovníkov.
Podobný postup chce uplatniť aj v trenčianskom VOP.

„Vo výberovom konaní budeme zohľadňovať tri kritériá, výšku nájmu, zachovanie súčasnej zamestnanosti a cenu za odkúpenie hnuteľného majetku. Ak bude výberové konanie úspešné, dá sa predpokladať, že nájomca by mohol prevziať podnik k 1.¤januáru budúceho roka. Je to pohodlné aj kvôli uzavretiu účtovného roka,“ dodal minister.

Nájomná zmluva by sa mala uzatvoriť na 20 rokov, tak ako v prípade nováckeho podniku. Podľa Ľudovíta Fridricha, povereného generálneho riaditeľa VOP Trenčín, fabrika má 323 zamestnancov a v súčasnosti využíva približne dve tretiny svojej kapacity. Pretože nemá dostatok zákaziek, zamestnanci zostali doma a dostávali 60 percent mzdy. „Je problém so zákazkovým krytím z ministerstva, pretože rozpočet má dosť napnutý. Snahou ministerstva je modernizovať, nakupovať novú techniku a neopravovať starú, preto máme toľko zákaziek, koľko máme,“ pripomenul riaditeľ.

Marián Lacko, predseda Slovenského odborového zväzu zamestnancov obrany, považuje prenájom VOP za dobré a aj najrýchlejšie riešenie situácie, v akej sa opravárenské podniky ocitli. Tie totiž nemajú finančné kapacity na to, aby vlastnými silami prešli na nový výrobný program. Odvoláva sa na príklad nováckeho podniku. Lacko však zároveň pripomína, že väčšina zamestnancov VOP Trenčín má strach z toho, čo ich čaká, pretože idú do niečoho nového.

Potvrdil to aj 44-ročný Ivan Kohoutek, ktorý pracuje v trenčianskom podniku 26 rokov. „Ľudia majú obavy z toho, čo bude, na pracovisku cítiť nervozitu a neistotu. Tento rok je najhorší zo všetkých, nedostali sme výplaty, teraz nás má prevziať nový zamestnávateľ. Tie zámery so strategickým investorom nevidím ružovo, je možné, že prídeme o prácu,“ povedal Kohoutek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba