Sereď rokuje o potrubí a odškodnení za zlú vodu

Kuchárky v materských škôlkach, domovoch dôchodcov a v rodinách zo Serede mohli štvrtkový obed variť už s čistou vodou z kohútika.

26.07.2013 07:00
Sereň, voda Foto: ,
Vyše 16-tisíc obyvateľov Serede bolo odkázaných na cisterny s pitnou vodou. Doma im tiekla zakalená.
debata (4)

Hygienici odvolali zákaz používania pitnej vody, všetky vzorky boli v poriadku. Od utorka bolo vyše 16-tisícové mesto odkázané na cisterny.

Primátor Serede Martin Tomčányi už začal rokovania so zástupcami Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti (ZVS) o finančnej náhrade. Výsledky rokovaní sú však podľa viceprimátora a hovorcu mesta Ľubomíra Veselického zatiaľ neúspešné. „Ľudia sú právom nahnevaní. Platia si za čistú vodu, no vodárne im dodávali zakalenú. Požiadavka o kompenzácii sa nestretla s porozumením. Primátor ju opäť predloží na rokovaní 31. júla.“ Podľa Veselického je ťažké vyčísliť ujmu. Uvažuje sa o tom, žeby sa z pravidelných platieb za vodu odpočítalo určité percento. Haváriu spôsobil výkyv tlaku vo vodovodnom potrubí medzi Sereďou a Galantou.

„Uvedený nedostatok zapríčinila chyba v komunikácii dispečingov dvoch vodárenských sústav,“ vysvetlila výrobná riaditeľka ZVS Zuzana Trnková. Potrubie má vyše 40 rokov, je zanesené vodným kameňom a inými usadeninami. Stačí, ak sa do potrubia pustí voda pod silnejším tlakom, nečistoty sa rozvíria a dostanú sa až do domácností. „Môže sa to stať aj vtedy, keď sa prudko zvýši odber. Keď si veľa ľudí začne napúšťať bazény, polievajú si záhrady,“ naznačil Veselický. Tieto príčiny potvrdil aj technik vodárenskej spoločnosti, ktorý si neželal byť menovaný.

Podľa regionálnej hygieničky z Galanty Ivety Šulekovej nedošlo k poškodeniu vodovodného systému a vodný zdroj nebol kontaminovaný baktériami či chemikáliami z vonkajšieho prostredia, čo ukázal aj mikrobiálny rozbor. Voda bola síce špinavá, no neškodná. „Pitná voda síce nevyhovovala v dvoch parametroch, bola zafarbená a zakalená, no tieto senzorické ukazovatele nepredstavovali riziko pre zdravie obyvateľov,“ upresnila.

Kvalitné potrubie by malo byť voči zmenám tlaku odolnejšie. Viceprimátor Veselický prezradil, že sa tento rok pripravuje investícia do hlavného prívodu pitnej vody medzi Sereďou a Galantou vo výške približne 232-tisíc eur. Rekonštrukcia by sa mala ukončiť budúci rok. „Obyvateľom mesta sa ospravedlňujeme a ubezpečujeme ich, že naša spoločnosť pripravuje rozsiahle technické investície už v tomto roku, od ktorých očakávame výrazné zlepšenie zásobovania vodárenskej sústavy,“ dodala za BVS Trnková.

Ak by sa podarilo vymeniť potrubie, pre obyvateľku Serede Máriu Kocourkovú by to znamenalo, že si už nebude musieť prevárať vodu z vodovodu, aj keď je čistá. „Preváram ju už roky. Problémy s pitnou vodou máme v Seredi odjakživa.“ Sereďčania sa tiež sťažovali na slabé informovanie o problémoch s vodou. Občianske združenie Občan rozhodni podalo v tejto súvislosti trestné oznámenie. „Kompetentní v tejto veci roky nekonali. Takáto voda nám tiekla niekoľkokrát počas mnohých rokov dozadu,“ uviedol Miloš Majko zo združenia. Trnavská polícia zatiaľ potvrdila len toľko, že oznámenie prijali.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #Sereď