Svätý Krištof opäť stráži pútnikov

Územie Spiša a Šariša je bohatšie o nový unikát. Je ním freska svätého Krištofa na stene kostola v Nižnom Slavkove, ktorú stovky rokov ukrývalo niekoľko vrstiev omietky.

04.08.2013 16:21
kostol, Nižný Slavkov Foto: ,
Maľbu svätého Krištofa na kostole v Nižnom Slavkove veľmi nevidno. Do pôvodného stavu ju dajú reštaurátori.
debata

Levočskí reštaurátori a pamiatkari tvrdia, že na Slovensku ide o objav roka. V Nižnom Slavkove, obci na pomedzí Šariša a Spiša, sa miestni obyvatelia s kňazom a starostom rozhodli, že je načase opraviť miestny rímskokatolícky Kostol Narodenia Panny Márie. Pri prácach na vonkajšej fasáde narazili na vzácnu fresku, či skôr nástennú maľbu zo 14. storočia. Z fresky zatiaľ veľa nevidno, zblízka sa dá rozoznať, že je na nej zobrazený svätý Krištof, patrón pútnikov. O rok by maľba mala byť zreštaurovaná.

Na otázku, prečo je na južnej stene kostola vyobrazený práve svätý Krištof, existuje jednoduchá odpoveď. Nižný Slavkov bol založený pri niekdajšej Veľkej ceste (Via magna) spájajúcej Šariš s neďalekým Spišom. Práve svätý Krištof bol patrónom pútnikov, ktorí mali pred stáročiami na cestách oprávnené obavy. Okrem nástrah počasia či hrozby choroby číhali na nich aj zbojníci. Pútnici verili, že ak uvideli maľbu svätého Krištofa, ochráni ich to pred zlom.

Radosť z nálezu netají starosta obce s vyše osemsto obyvateľmi Jozef Kamenický. Tvrdí, že pri rekonštrukcii kostola nešli naslepo. „Ešte koncom minulého roka sme ohlásili pamiatkarom, že ideme kostol rekonštruovať. Tí nás upozornili, že na južnej strane kostola môže byť unikátna maľba, ktorá bola pri predchádzajúcich opravách kostola prekrytá fasádou. Tú časť robotníci odkrývali len pomaly a skutočne sa tam našli fragmenty maľby svätého Krištofa,“ vysvetľuje starosta. Maľbu si prišli pozrieť aj pamiatkari a tí objavili aj staré zamurované okno, čo bolo ďalším príjemným prekvapením.

Pamiatkari odhadujú, že vznik fresky sa dá predbežne datovať do 14. storočia. „Zobrali vzorky pigmentu maľby na ďalší výskum. Až po tom, čo ho ukončia, bude jasnejšie aj to, v ktorom období maľba vznikla,“ doplnil Kamenický. Prípadný vek vonkajšej fresky nemusí byť až takým prekvapením, keďže o Nižnom Slavkove je prvá písomná zmienka už v roku 1214. Vtedy tu stál Kostol svätej Anny, ktorý je predchodcom dnešného. V budúcom roku chcú osláviť okrúhle 800. výročie a práve to bolo podnetom pre obyvateľov obce, ktorí sami prišli s iniciatívou, že by bolo dobré opraviť kostol, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

Obnovu kostola financujú miestni obyvatelia a farnosť, ale aj rodáci, ktorí pochádzajú z Nižného Slavkova. „Práce síce robia dve stavebné firmy, ktoré na ne poskytnú dlhú záruku, no fresku musia obnoviť reštaurátori. Náklady odhadli na zhruba 20-tisíc eur. S touto sumou sme pôvodne nerátali, preto chceme využiť grantový systém ministerstva kultúry a požiadať o dotáciu. Dôležitá je rekonštrukcia kostola a toto je pre nás čerešnička na torte,“ povedal farár Ľubomír Vaňo. Dúfa, že sa nájdu ďalší dobrodinci, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomôžu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nižný Slavkov #Šariš #freska #kostol