Púť orla krikľavého do afrického zimoviska bude v priamom prenose

Vzorný otec, ktorý sa vydáva na niekoľkokilometrové lety, na ktorých zabezpečuje potravu pre svojho potomka, ktoré ešte v hniezde kŕmi matka.

20.08.2013 16:00
debata (1)

Také sú zatiaľ prvé údaje o Arnoldovi, orlovi krikľavom, ktorému minulý týždeň ochranári pripevnili vysielačku. Prostredníctvom nej bude možné sledovať jeho pohyb a neskôr aj priamy prenos z cesty orlej rodinky do Afriky.

Solárnu minivysielačku nosí orol na chrbte od minulej stredy. „Vidíme, ako často chodí do hniezda, kde zháňa potravu,“ približuje šéf Správy TANAPu Pavol Majko. Prvé dáta z vysielačky zverejnili ochranári na stránke Správy TANAPu včera a postupne k ním budú pribúdať ďalšie. „Online prenos spustíme, len čo mláďa opustí hniezdo a orly sa budú pohybovať v širšom teritóriu a začnú postupovať na juh,“ hovorí šéf Správy TANApu Pavol Majko. Keďže nejde o kamerový prenos, verejnosť orly neuvidí, ale signál z vysielačky ukáže miesta, kde sa orol nachádza. Správy budú prichádzať pravidelne v určitých intervaloch a aktuálna poloha bude zaznamenávaná pomocou súradníc v mapách. Majko je presvedčený, že pozorovanie bude zaujímavé pre odborníkov i pre verejnosť, ktorá bude môcť bližšie spoznať život, pohyb i putovanie orla krikľavého.

Vzácne nové poznatky získajú ochranári najmä počas jeho ďalekého letu do Afriky. Kým napríklad orol skalný je verný svojmu teritóriu po celý rok, orol krikľavý je sťahovavý, na zimu odlieta väčšinou do juhovýchodnej Afriky. V polovici septembra sa orlia rodinka vydá na ďalekú, asi 7-tisíckilometrovú cestu. „Zatiaľ nemáme presnú lokáciu, kde zimujú orly krikľavé z Tatier, takýmito informáciami sme doteraz nedisponovali, teraz to budeme presne vedieť,“ mieni Majko.

Spomenie podobné monitorovanie českých kolegov, ktorí prostredníctvom GPS prístroja sledovali chrapkáča (vták z čeľade chriašteľovitých), ktorý bez prestávky za jednu noc preletel 400 km. Orla, ktorý dostal v rámci sledovacieho projektu vysielačku, nazvali ochranári Arnold. Jeho vek je asi 4 až 5 rokov, pri odchyte vážil 1¤450 gramov. Orol krikľavý je najmenší z orlov, ktoré žijú na Slovensku, a tiež najpočetnejší druh. Je výborný lovec hlodavcov a plazov. Ochranári ho predstavili aj ako rekordéra z vtáčej ríše, pretože z našich orlov migruje v rámci svojej cesty na zimovisko najďalej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #orol krikľavý #let #vysielačka