Demografia stlačila storočnú školu do dvoch tried

Základnú školu v Dolných Plachtinciach v okrese Veľký Krtíš budú od nového školského roka navštevovať iba žiaci na prvom stupni.

02.09.2013 13:00
debata (4)

Jedna z najstarších škôl v regióne, ktorá vznikla pred sto rokmi, po prvý raz vo svojej histórii neotvorí brány piatakom a vyšším ročníkom. Dôvodom je klesajúci počet žiakov.

Starosta obce Jozef Ivic hovorí, že v minulosti chodilo do ich školy okolo 250 detí. Rokmi počet žiakov klesal, minulý školský rok ich bolo len 64. Napriek štátnym dotáciám mala škola finančné problémy a dotovala ju obec. V tomto školskom roku by to bolo to isté, aj keď počet žiakov mal stúpnuť na 66.

„Vypočítali sme, že napriek financiám od štátu by nám na chod školy ešte v tomto kalendárnom roku chýbalo 3 360 eur. Pri doplatení takej sumy pre školu by našej obci hrozilo finančné zadlženie a dokonca obava z nútenej správy. Aby nedošlo k najhoršiemu, s poslancami sme odsúhlasili, že nasledujúci školský rok bude škola bez druhého stupňa. Aby sme ju zachránili aj za cenu, že sa zmení na málotriednu,“ zdôrazňuje Ivic.

S druhým stupňom skončí na škole aj šesť učiteľov. Na prvom stupni oddnes učia dve učiteľky a pomáhajú im dve asistentky. Nová riaditeľka školy Henrieta Magdemeová hovorí, že deti budú učiť vo dvoch spojených triedach. „V jednej budú prváci a tretiaci, v druhej druháci a štvrtáci,“ poznamenala.

Podľa starostu Ivica takto odpadne nemalá časť rozpočtu vyhradená na mzdy učiteľom, obec ušetrí aj na energiách. „Do budovy sťahujeme materskú školu, ktorá doteraz fungovala v priestoroch kultúrneho domu,“ vysvetlil Ivic. Súčasný stav v škole nemusí byť konečný. „Ak by doterajší demografický vývoj mal pokračovanie, môže sa stať, že o dva, tri, či ďalšie roky nebude rentabilné prevádzkovať ani málotriedku,“ do­dal.

Základná škola v Dolných Plachtinciach nie je na Slovensku jediná, ktorú ohrozil demografický vývoj. Podľa informácií hovorcu ministerstva školstva Michala Kaliňáka bude od nového školského roka vyradených zo siete deväť škôl, napríklad v Žiline, Seredi, Železníku, Tvrdomestiaciach či Malých Ripňanoch.

V tomto školskom roku končí málotriedka v dolnooravskej obci Párnica. Školu by už navštevovalo iba šesť žiakov. V jej priestoroch bude od septembra herňa pre škôlkarov a klub, kde budú môcť deti z Párnice tráviť voľný čas.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #demografia #základná škola #dolné plachtenice