Rozprávkový dom v Lučenci priťahuje zvedavcov

Pre niekoho gýč, pre iného lákadlo, ktoré sa oplatí obzrieť a odfotiť. Rodinný dom v Lučenci, ktorého majiteľom je 72-ročný rómsky dôchodca Arpád Galamb, si už vyslúžil rôzne prívlastky.

03.09.2013 14:00
rozprávkový dom, rodinný dom, lúčenec Foto: ,
Rozprávkový dom rómskeho dôchodcu z Lučenca je atrakciou pre návštevníkov, no aj jeho vnúčatá.
debata (7)

Miestni ho poznajú ako rozprávkový dom. Aj preto, že hýri všetkými možnými farbami, tvarmi a ozdobami, z ktorých najmä deti nevedia spustiť oči. Zaujímavosťou je, že starý dom, ktorý bol na zrútenie a voľakedy v ňom boli vojenské byty, zveľadil šikovný penzista z odpadových materiálov. Jeho prestavba ho preto stála len minimum peňazí.

Galamb mal umelecké sklony od detstva, no svoju fantáziu začal naplno rozvíjať až pred vyše dvadsiatimi rokmi. Pomohla mu k tomu tak trochu náhoda. „Žil som v Čechách a po rozvode s bývalou manželkou som sa rozhodol vrátiť do rodného Lučenca. Nemal som však žiadne bývanie, a preto som začal hľadať nejakú lacnú nehnuteľnosť, ktorá by sa dala kúpiť. Tak som dostal k tomuto domu, ktorý však bol vtedy v dezolátnom stave a vtedajší majiteľ, bytové družstvo, ho chcel dať zbúrať. Lacno som ho kúpil a začal pomaly opravovať. Peňazí ale nebolo nazvyš, a preto som hľadal lacné riešenia opravy,“ vysvetľuje.

Riešením pre otca piatich detí bolo, že začal zhromažďovať vyhodený kovový odpad, staré dlaždice a ďalší materiál, ktorý sa povaľoval v šrote, na smetiskách či len tak vedľa cesty. Začal zbierať aj kamene a doma vďaka tomuto materiálu mohol naplno popustiť uzdu fantázii. Kúpil si pár vriec cementu a farbu a začal tvoriť. Kamene a ostatný materiál skladal do mozaiky, lepil na steny domu, okná, balkóny, chodby i dvor do rôznych tvarov, až postupne vytvoril architektonicky uletené, no vizuálne príťažlivé rodinné hniezdo. Obohatil ho aj o postavičky zvieratiek a rôzne farebné ozdoby, ktoré sa ani zďaleka nedajú prehliadnuť.

Výsledkom jeho dlhoročnej práce sú zvedavci, ktorí si jeho nezvyčajný dom fotia. „Denne sa pri nás zastaví dvadsať až tridsať ľudí a dom si prezerajú alebo zvečňujú. Zastavujú sa tu aj cudzinci. Raz sem prišli Holanďania, ktorí sú vďaka pestovaniu tulipánov zvyknutí na pestrosť farieb v prostredí, kde žijú, a môj dom im možno trochu pripomenul domovinu,“ vysvetľuje. Dom považujú za mestskú atrakciu aj na lučeneckom magistráte. Jeho hovorkyňa Mária Bérešová povedala, že niekedy dom ukazujú aj návštevám, ktoré na mestský úrad zavítajú a chcú sa po meste prejsť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #rodinný dom #rozprávkový dom #arpád galamb